Ofensivă rusească: Gazprom vrea 40 de benzinării în România în următoarele 6 luni

Compania sârbă de petrol şi gaze NIS, controlată de grupul rus Gazprom Neft, vrea să deţină până la sfârşitul acestui an 40 de benzinării în România şi vizează extinderea reţelei la 120 de unităţi până în 2014, potrivit unui plan de investiţii prezentat de companie.
Economica.net - mie, 04 iul. 2012, 07:10
Ofensivă rusească: Gazprom vrea 40 de benzinării în România în următoarele 6 luni

NIS va investi în următorii trei ani 500 milioane de euro pe an, 40% din fonduri fiind alocate modernizării reţelei de 250 de benzinării pe care o deţine în Serbia şi extinderii operaţiunilor în Bulgaria, Bosnia-Herţegovina şi România, transmite Bloomberg, care îl citează pe Kirill Kravchenko, directorul general al companiei sârbe.

„Vom finaliza în curând reconstrucţia principalei rafinării, de la Pancevo (Serbia – n.r.) şi vrem să ne asigurăm că reţeaua de retail va sprijini plasarea pe piaţă a produselor de la rafinărie”, a afirmat el. Rafinăria de la Pancevo va produce carburanţi Euro-5.

Astfel, NIS vrea să deţină câte 40 de benzinării în România şi Bulgaria până la sfârşitul acestui an şi vizează extinderea reţelei din cele două ţări la 120, respectiv 80 de unităţi până la sfârşitul anului 2014.

Din 2016, investiţiile NIS se vor dubla şi se vor concentra pe descoperirea de noi surse de petrol şi gaze.

Companie integrată vertical, NIS deţine câmpuri petrolifere şi gazeifeer în nordul Serbiei şi în Angola. Compania a format anul trecut un parteneriat cu East West Petroleum (Canada) pentru explorare în România. NIS a urmat strategii similare în Bosnia şi Ungaria, unde are parteneriate cu Neftegazinkor, respectiv Rohoel Aufsuchungs (Austria).

Planurile de investiţii ar putea fi revizuite în cazul întârzierii prelungite a plăţilor în contul datoriilor Srbijagas, compania de gaze de stat din Serbia, care are de achitat 120 milioane euro către NIS pentru gazele livrate.

În luna martie, NIS a anunţat că are un buget de 588 milioane de dolari pentru acest an destinat explorărilor de petrol şi gaze în România, Ungaria şi Bosnia-Herţegovina.

NIS a fost privatizată în 2008, fiind preluată de compania rusă de stat Gazprom Neft pentru 400 milioane euro, cu un angajament de investiţii de 550 milioane euro.

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Concurenței dezbate angajamentele CNAB privind accesul taxiurilor la aeroport
Consiliul Concurenței dezbate angajamentele CNAB privind accesul taxiurilor la aeroport
Consiliul Concurenţei supune dezbaterii publice angajamentele propuse de Compania Națională „Aeroporturi București” S.A. (CNAB), pentru a înlătura îngrijorările concurențiale care au......
De ce să mai cultivi porumb, puternic afectat de seceta, dacă nu ai zootehnie, se întreabă unii dintre fermieri
De ce să mai cultivi porumb, puternic afectat de seceta, dacă nu ai zootehnie, se întreabă unii dintre fermieri
Agricultura românească trece prin transformări majore, din cauza secetei. Structura culturilor s-a schimbat foarte mult ...
Alertă în Europa – Risc energetic în condiţiile în care se prefigurează o iarnă mai friguroasă. UE consumă din resursele de gaze mai rapid ca de obicei
Alertă în Europa – Risc energetic în condiţiile în care se prefigurează o iarnă mai friguroasă. UE consumă ...
Europa ar urma să se confrunte cu cea mai friguroasă iarnă de la debutul invaziei ruseşti în Ucraina, ceea ce va împinge ...
De ce conduce Bucureștiul România din punct de vedere economic
De ce conduce Bucureștiul România din punct de vedere economic
România are trei poli ai bunăstării economice, ceea ce influențează semnificativ percepțiile de echitate ale cetățenilor