Șoferii români rămân fără opțiuni. Tindem să ajungem prima țară cu monopol pe piața RCA. Multinaționalele sunt moarte, cu două excepții

România tinde să devină studiu de caz pentru piața europeană a asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto(RCA). City Insurance, o companie cu capital autohton, de altfel singura de pe piață, a reușit, în doar 5 ani, să ajungă de la statutul de societate de pluton la acela de deținător al unui semimonopol. Datele ASF aferente primelor șase luni din 2020 relevă că una din două mașini înmatriculate în România are RCA la City Insurance, în timp ce peste patru din zece lei încasați din această linie de asigurare merg spre aceeași companie. În timp ce City este deja la un nivel nemaiatins vreodată în România, un singur alt asigurător pare că mai ține pasul cu ea, Euroins.  Majoritatea multinaționalelor se retrag pur și simplu de pe piață. Doar Asirom VIG și Grawe au dat semne de viață în prima jumătate a acestui an, însă în niciunul dintre cele două cazuri RCA nu reprezintă un obiectiv fundamental, după cum afirmă șefii companiilor. Totuși, în cazul Asirom cifrele de vânzări ale câtorva brokeri mari arată că apetitul pentru RCA s-a menținut și în al treilea trimestru al anului.
Şerban Buşcu - lun, 12 oct. 2020, 18:23
Șoferii români rămân fără opțiuni. Tindem să ajungem prima țară cu monopol pe piața RCA. Multinaționalele sunt moarte, cu două excepții

Încă un semn că piața RCA din România, adică 45% din întreaga piață a asigurărilor, este marcată de o anomalie este acela că al treilea jucător pe acest segment a fost, în primele șase luni din 2020, Allianz Țiriac, societate care nu s-a concentrat niciodată pe clasa de asigurări RCA și care, de altfel, a avansat în clasamanet deși și-a menținut cota de piață. Aceasta s-a întâmplat în condițiile în care Omniasig VIG, singura societate care mai stătea relativ în trena celor doi giganți ai sectorului (City Insurance și Euroins) a scăzut cu aproape 25% în primele șase luni ale anului.

În a doua parte a clasamentului celor nouă companii autorizate să vândă RCA, cotele de piață devin practic nesemnificative, însă se remarcă dinamica a două societăți, în primul semestru al acestui an. Asirom VIG a crescut cu aproape 29%, după doi ani de „curățenie” marcată de scăderea Primelor Brute Subscrise (PBS) , în timp ce Grawe și-a continuat ascensiunea din subsolul clasamentului, cu încă 30% în plus.

 

Asirom ar „înghiți”o creștere pe RCA,dar strategia firmei nu se schimbă. Grawe crește masiv, însă pleacă de sub nivelul mării

Totuși, creșterile par a fi contextuale, iar reprezentanții celor două firme nu pun  RCA în centrul strategiei lor. Asirom VIG, de exemplu, a marcat această creștere mai ales pentru că referința, anul 2019 adică, a adus o recalibrare a tarifelor și, ca efect o scădere a vânzărilor de RCA până la niveluri de subzistență. Cristian Ionescu, CEO-ul firmei, ne-a spus că în 2019 au existat luni cu vânzări de maximum 4 milioane de lei pe RCA, sumă pe care City Insurance, de exemplu, o depășește de multe ori într-o singură zi. Totuși, pentru 2020, Asirom, care își propune o creștere generală de 12% a vânzărilor, ar putea înghiți și o majorare pe RCA. 

” RCA reprezintă 25% din portofoliul nostru atât la 6 luni cât și acum. Avem o medie de 12 milioane de lei pe lună. Doar ianuarie a fost mai sus din cauză de sezonalitate…Față de 2019, avem o creștere de 29%. În 2019 am avut mai multe calibrări de tarif și am avut luni în care am vandut 4 milioane de lei, adică foarte putin. Ca și strategie ne dorim să stăm în maximum 30%. Pentru anul acesta înseamnă să fim într-o medie de 12-15 milioane de lei pe lună și acolo suntem.”, a explicat Ionescu. 

În cazul Grawe Asigurări, creșterea de aproape 31%, record în primul semestru al lui 2020, se explică prin baza de plecare foarte mică. Grawe a intrat relativ recent pe piața RCA și a avut nevoie de o perioadă lungă doar pentru a se decide dacă apasă serios pe această pedală sau nu. Abia în ultimii doi ani compania austriacă a decis să abordeze semnificativ această linie. Cu toate acestea, însă, lăsând la o parte dimensiunile mici ale companiei și structura de personal care nu i-ar permite să gestioneze portofolii mari de RCA, Grawe vine încă de jos, de la o cotă de piață de sub 2%, motiv pentru care creșterile de două cifre nu reprezintă foarte mult ca vânzări efective. De altfel, într-un interviu pentru XPrimm și RFI în care a vorbit despre strategia Grawe, președintele directoratului, Dragoș Călin, nu a pomenit deloc despre RCA, deși afirmă că vrea să ducă compania la nivelul de „asigurător de retail preferat”.

„Un mixt bun între canalele de distribuție, un mixt bun de asigurări generale non-obligatorii și asigurările de viață.”, prezintă Dragoș Călin calea pe care o va urma Grawe. 

Cum arată cifrele de vânzări acum. Asirom se menține sus, însă la mare distanță de de „giganți”

ECONOMICA.NET a analizat și datele de vânzări ale mai multor brokeri mari din România, pentru a putea avea  o imagine și asupra situației curente din piață. Informațiile sunt relevante în condițiile în care, deși nu vinde tot prin brokeri, cum fac Euroins și City Insurance, Asirom VIG are o pondere semnificativă a vânzărilor prin intermediari, în cazul RCA ajungând la peste 80%. Conform surselor citate, Asirom este în continuare al treilea vânzător de RCA, însă trebuie menționat că este la mare distanță de City Insurance și Euroins. Pe un exemplu concret, de la un broker care gestionează câteva procente bune din întreaga piață, dacă City Insurance a vândut într-o zi 2.600 de polițe și Euroins 1800, Asirom vine pe trei cu circa 100 de polițe RCA. Grawe vine pe locul al patrulea, conform unor statistici săptămânale, peste companii de dimensiuni mult mari, care practic sunt ca și dispărute din piața RCA.

Cum și de ce au fugit de RCA companii ca Uniqa, Generali, Groupama și, mai nou Omniasig. În așteptarea unor falimente, nici nu au putut, dar nici nu au vrut să conteze cu adevărat pe piața RCA


Situația pe piața RCA a fost tensionată practic în toată istoria modernă a asigurărilor din România. În esență, unele societăți au acuzat mereu alte societăți că vând prea ieftin și atrag astfel clienți în detrimentul siguranței și a calității serviciilor de plată. Iar datele ASF și cele din piață nu contrazic neapărat aceste afirmații, în condițiile în care City Insurance și Euroins au tarife în medie cu 20-30% mai mici față de orice alt jucător, dar tot ele sunt de departe și cele mai reclamate firme de asigurare din România.

Despre situația cu adevărat flagrantă în care se află City Insurance, ECONOMICA.NET a relatat pe larg, într-un material în exclusivitate

Tot cifrele ASF arată că RCA aduce pierderi, motiv pentru care este destul de greu de înțeles cum reușesc companiile foarte ieftine să își respecte obligațiile, atât cât și le respectă, fără a aduce bani de acasă. Concret, anul trecut, la fiecare 100 de lei încasați din RCA, companiile au scos 120 de lei, adică au pierdut 20 de lei. Aceasta în condițiile în care rata daunei combinată, adică raportul dintre daunele plătite și cheltuielile asigurătorilor pe de o parte și subscrerile pe de alta, a fost undeva în jur de 120% în ultimii ani, cu o scădere contextuală doar în al doilea trimestru al acestui an, când pandemia și izolarea au venit și cu o scădere a accidentelor, dar și cu redceri de personal, deci de costuri.

Pe de altă parte,  atunci când au avut șansa să conteze pe piața RCA, adică după dispariția Astra și Carpatica Asig (care până în 2015-2016 dominau piața într-un mod asemănător cu ce se întâmplă acum cu City și Euroins, însă la o cotă mai mică), marile firme de asigurare au preferat să ducă prețurile la niveluri inexplicabil de mari, subpretextul că au dreptul să își recupereze pierderile din anii precedenți. Astfel, prețurile RCA au crescut atunci și cu 200%, peste noapte, generând până la urmă revolte masive ale transportatorilor profesioniști și, în final, plafonarea prin lege a tarifelor, timp de șase luni, măsură luată în premieră pentru România.

Acesta a fost actul de naștere al supremației City Insurance, care a fost singura societate  ce a acceptat să vândă la tarifele stabilite prin lege oferind brokerilor comisioane și de trei ori cât concurența. Toți ceilalți au lăsat garda jos, după câteva luni de vânzări la tarife uriașe, iar stuația s-a perpetuat și după ieirea din plafonare. Devenită deja o firmă de dimensiuni mari, City Insurance a putut să gestioneze altfel vânzările și relația cu autoritățile, ajngând astăzi la o cotă de peste 41% și vânzări anuale care vor sări cu siguranță de 350 de milioane de euro în 2020, recorduri absolute. În privința numărului de polițe, City gestionează circa 3 milioane din cele aproximativ 6 milioane de asigurări RCA valide. Cu Euroins unic concurent, la o cotă de 31%, dar în scădere, este destul de clar că ceilalți jucători nu mai contează.

Probabil că așteaptă, încă o dată, un faliment, pentru a putea majora tarifele, mai ales că liderul nu se află chiar în cea mai bună formă, așa cum a constatat și ASF, într-o decizie deocamdată suspendată de instanță.

Cum reușesc să nu vândă este simplu de înțeles, aruncând o privire pe tarifele afișate de brokeri. Companii ca Generali sau Groupama cotează și cu 300%-400% peste cel mai mic tarif, iar prețul este singurul element care contează, când vine vorba despre RCA. 

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...