Fiscul argentinian a găsit o metodă originală pentru a determina evazioniştii să scoată la suprafaţă banii pe care i-au mutat în alte ţări: fie aceştia predau banii din evaziune fiscală statului, fie cumpără obligaţiuni ale companiei de stat YPF, care plătesc o dobândă de 4%, fie intră la închisoare, scrie Bloomberg. Dobânda oferită pentru a împrumuta compania petrolieră este cu mult sub cea la care se împrumută statul argentinian: 13,85%.
Dobânda mare la care se împrumută statul argentinian oferă puţine posibilităţi Cristinei Fernandez de a-şi duce la începlinire planul de a exploata rezervele uriaşe de petrol din şisturi bituminoase ale Argentinei. După ce a naţionalizat forţat compania YPF anul trecut, deţinută anterior de spaniolii de la Repsol, Argentina caută resurse pentru investiţiile în domeniul energetic şi are nevoie de 37 de miliarde de dolari în următorii cinci ani. Planul de a folosi rezerve de 2 miliarde de dolari de la banca centrală nu a ajutat moneda naţională, peso-ul a început să se devalorizeze rapid, şi cotaţiile de pe piaţa neagră au ajuns la 10 peso pentru un dolar, faţă de cursul oficial de 5,24 peso/dolar.
Autorităţile estimează că argentienii au ascuns active de 160 de miliarde de dolari, echivalentul a 36% din produsul intern brut al ţării, dintre care active de 40 de miliarde de dolari s-ar afla în ţară. Pentru a atrage bani la buget, fiscul a oferit o perioadă de aministie de trei luni pentru cei care vor să-şi declare voluntar veniturile – altfel, aceştia sunt ameninţaţi cu sancţiuni penale.
Însă, cetăţenii argentinieni s-ar putea să-şi fi pierdut încrederea în stat, după ce în 2002 deponenţii au pierdut imens după ce depozitele în dolari din bănci au fost convertite forţat în peso, la un curs de schimb total neavantajos. De asemenea, aceştia ar putea fi descurajaţi să-şi declare veniturile şi din pricina unui impozit pe venit de 35% şi a unei taxe pe averea personală de 1,25% din activele deţinute.
Cei care îşi vor declara banii negrii vor fi scutiţi de plata impozitelor acumulate în trecut pentru aceste sume. Ministerul de finanţe spune că ultimul program de amnistie fiscală a scos la suprafaţă 4 miliarde de dolari în 2008. Potrivit unui membru al actualei coaliţii de guvernare, statul se aşteaptă să strângă cel puţin 5 miliarde de dolari din actualul program.
Analiştii chestionaţi de Blomberg sunt sceptici în privinţa acestui program, mai ales în ceea ce-i priveşte pe argentinienii care şi-au scos banii din ţară, dată fiind lipsa de încredere în guvernul de la Buenos Aires.