Oferta de posturi pentru absolvenţii de facultate, săracă şi în multe domenii inexistentă

Economica.net
28 09. 2012
loc_de_munca_95303100

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi din Capitală, organizată de Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti, vineri, la Palatul Copiilor, a atras încă de la deschidere sute de vizitatori, majoritatea proaspăt absolvenţi de facultate, mulţi urmând şi un master, alături de câţiva seniori pe la 50 de ani, absolvenţi de liceu sau de 12 clase fără bacalaureat.

Dacă pentru cei care doreau să se angajeze casieri la hipermarket sau operatori la call center există posturi, un absolvent de facultate care doreşte o slujbă la nivelul studiilor şi în domeniu nu prea a avut de unde alege, şi aceasta în domeniile în care „se caută”, ca cel economic sau al informaticii.

Nici inginerii nu au avut unde să aplice. „Cred c-am făcut-o degeaba facultatea asta”, spuneau doi proaspăt absolvenţi în inginerie geodezică. Un inginer topograf, de 23 de ani, spunea de asemenea că nu a găsit niciun loc şi că sunt foarte mulţi absolvenţi în domeniul său.

Prietena lui, studentă la Medicină veterinară în penultimul an, spune că prevede ce va urma. A venit la Bursă pentru unul din cele cinci posturi de asistent veterinar anunţate, dar nu l-a găsit pe angajator.

„Te pun să te plimbi peste tot (organizatorii, n.r.) şi apoi afli că n-au venit firmele”, spune o altă tânără care căuta un post în turism, la prima oră de la deschiderea Bursei. „Mă aşteptam să fie mult mai multe firme”, spune şi prietena cu care a venit, absolventă de informatică, în căutarea unui post de programator.

Cei care au absolvit vara aceasta au cam aceeaşi poveste: caută de două-trei luni, au trimis de zeci de ori CV-ul pe site-urile de joburi, au fost şi la câteva interviuri, dar nu au mai fost sunaţi. Mulţi au lucrat în timpul facultăţii, dar nu în domeniu, iar pentru un astfel de post li se cere experienţă.

O tănără care a absolvit ştiinţe economice şi este în prezent la master povesteşte cum, căutând de lucru la bănci, este trimisă de la posturi pentru absolvenţi de liceu, la cele pentru cei cu studii superioare la care se cere şi experinţă, nereuşind astfel să se angajeze nicăieri. Întâmplător, s-a specializat ca electrician în liceu, calificare pentru care sunt disponibile posturi, dar a făcut facultatea pentru că nu a dorit să rămână în domeniu.

O alta, tot absolventă de studii economice, îşi caută un job în marketing, dar ofertele vin de la firme care caută agenţi de vânzări, plătiţi pe bază de comision.

O femeie mai în vârstă îşi însoţeşte fiul, aflat în căutarea unui loc de muncă de orice fel. „Caută de doi ani, de când a terminat facultatea”, spune mama izbucnind în lacrimi.

La Bursă sunt şi oameni de peste 30 de ani, care doresc să-şi schimbe locul de muncă pentru un salariu mai bun şi pentru că au dobândit între timp noi competenţe. O tânără casieră, cu un copil de vreo patru ani după ea, tocmai a absolvit ştiinţe politice şi şi-ar dori să lucreze în administraţie publică, dar găseşte tot posturi de casieră. „Dacă ar fi cineva dispus să ia un om să-l înveţe…”, spune femeia.

Alţii şi-au pierdut locul de muncă şi nu mai reuşesc să-şi găsească unul. Deşi majoritatea posturilor ofertate sunt pentru muncitorii calificaţi, un instalator de 57 de ani spune că nu îl mai vor angajatorii, deşi lucrează de la vârsta de 16 ani.

În aceeaşi situaţie este o femeie de 42 de ani care a lucrat în construcţii de telefonie şi i-a fost restructurat postul în 2010. „De atunci caut peste tot, orice, să iau un salariu. Bănuiesc că vârsta e de vină, dacă nu sunt primită nici lucrător comercial”, spune femeia, menţionând că este în anul III de facultate la contabilitate.

Nici un agent de securitate de 50 de ani nu are mai mult succes, deşi sunt mai multe firme de pază prezente în căutare de personal. Spune că a depus CV-ul în mai multe locuri, dar nu a putut afla la standuri detalii despre posturi. „Parcă ar fi secret de stat că e la o şcoală, că e la grădiniţă. De salariu, unii spun, alţii nu spun”, mai spune acesta.

Un fost angajat în poziţii de şef serviciu şi şef de departament spune că nici nu mai ştie ce să treacă în CV. În peste 15 ani de activitate a făcut toate cursurile de calificare care i s-au cerut, iar acum nu are unde să lucreze, fiind chemat la interviuri şi de două-trei ori la aceeaşi firmă, însă fără rezultat. „Toate firmele dau afară, se desfiinţează”, este concluzia bărbatului.

Direct de pe băncile liceului, două fete, care au intrat la medicină, respectiv limbi străine, au venit în căutarea unui part-time „pentru experienţă şi nevoi personale”, după cum au precizat, menţionând că şi-au depus CV-urile la posturile de promoteri în magazine.

Doi băieţi care au terminat 12 clase, fără a lua bacalaureatul, şi-au putut depune totuşi CV-urile la un restaurant fast-food şi la hipermarket.

Aproximativ 1.500 de oameni de diferite vârste s-au perindat vineri printre cele câteva zeci de standuri din cadrul Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi din Capitală, la care au găsit 110 agenţi economici din cei 181 care anunţau că participă cu 5.100 oferte de angajare.

Cei mai mulţi au fost absolvenţii de studii superioare, însă posturile pentru acest nivel au avut cea mai mică pondere, sub zece la sută din ofertă, peste jumătate din joburile oferite fiind pentru muncitori calificaţi.

Nu s-au făcut angajări pe loc, Bursa fiind mai mult o oportunitate pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă de a-şi depune CV-ul direct la potenţialul angajator şi de a discuta cu acesta, spun organizatorii.