Guvernul le propune salariaţilor din Educaţie două tipuri de prime ca să renunţe la grevă.
Pe de o parte, Executivul vrea să le acorde cadrelor didactice şi cadrelor didactice auxiliare din învăţământul preuniversitar de stat primă de carieră didactică, în valoare nominală de 1.500 lei, într-o singură tranşă, respectiv în luna octombrie 2023.
70% din această sumă sunt bani care vor putea fi cheltuiţi doar pentru cărţi, cursuri, echipamente IT care ajută beneficiarul să performeze în procesul educaţional, reiese din proiectul de OUG consultat de Economica.net.
Pe de altă parte, Guvernul vrea să ofere o primă de compensare salarială, în valoare de 1.000 de lei per beneficiar, personalului didactic şi didactic auxiliar din învaţământul preuniversitar de stat, precum şi personalului nedidactic din învăţământul universitar. Unii dintre angajaţii din Educaţie ar urma să primească aceşti bani în iunie, iar alţii – în două tranşe egale, respectiv în iunie 2023 şi în septembrie 2023, conform proiectului de OUG consultat de Economica.net.
Iată, in extenso, ce tipuri de ajutoare vor primi unii dintre angajaţii din Educaţie
Prima de carieră didactică are valoare nominală de 1.500 lei şi se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023, reiese din proiectul de OUG consultat de Economica.net.
Contravaloarea acestei prime reprezintă venit neimpozabil.
Beneficiarii acestei prime sunt cadrele didactice şi cadrele didactice auxiliare din învăţământul preuniversitar de stat, aflate în activitate în anul școlar 2022 – 2023.
De asemenea, vor primi această primă şi cadrele didactice din sistemul de învăţământ universitar care deţin gradul didactic de şef de lucrări/lector sau asistent universitar, aflate în activitate în anul universitar 2022 – 2023, conform proiectului de OUG analizat de Economica.net.
Prima de carieră didactică este plătită din fonduri externe nerambursabile, în cadrul Programului Educație și Ocupare 2021 – 2027.
Scopul acordării acestei prime e „susţinerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătăţirea continuă a competenţelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional”, spune guvernul în nota de fundamentare a proiectului de OUG consultat de Economica.net.
Cum vor putea cheltui profesorii suma de 1.500 de lei aferentă primei de carieră didactică
Până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică sunt bani care vor putea fi cheltuiţi pentru acoperirea nevoilor personale ale cadrelor didactice.
Drept care, 450 de lei din suma de 1.500 de lei sunt bani care vor putea fi folosiţi de către profesori pentru acoperirea nevoilor personale, reiese din proiectul de act normativ consultat de Economica.net.
Restul de 1.050 de lei sunt bani care pot fi cheltuiţi pentru cursuri de pregătire profesională, pentru echipamente IT şi pentru alte echipamente didactice de tehnologia informaţiei, precum şi pentru cărţi de specialitate şi alte categorii asimilate acestora, conform proiectului de OUG consultat de Economica.net.
Important
Personalul nedidactic auxiliar nu va primi primă de carieră didactică. În schimb, va beneficia de cursuri de pregătire profesională „necesare pentru a susţine activitatea didactică atât din sistemul de învățământ universitar, cât și din sistemul de învățământ preuniversitar, în limita unui plafon anual de 200 lei (per beneficiar n. red. ) pe an şcolar, suportate din Programul Educaţie şi Ocupare, perioada de programare 2021 – 2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură”, se mai arată în proiectul de OUG.
Al doilea tip de ajutor propus unora dintre salariaţii din Educaţie e prima de compensare salarială, în valoare de 1.000 de lei per beneficiar.
Prima de compensare salarială se va asigura temporar până la adoptarea noii grile de salarizare din sistemul public, adică până la 1 ianuarie 2024. Această primă va acoperi parţial costurilor generate de rata inflației, explică guvernul în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Beneficiarii acestei prime sunt cadrele didactice şi didactice auxiliare din învaţământul preuniversitar de stat, precum şi personalul nedidactic din învăţământul universitar.
Pentru personalul didactic şi didactic auxiliar din învațământul preuniversitar de stat, precum şi pentru personalul nedidactic din învăţământul de stat, aflat în activitate în anul şcolar 2022 – 2023, se acordă o primă de compensare salarială în cuantum net de 1.000 lei per beneficiar, se arată în proiectul de act normativ analizat de Economica.net.
Prima de compensare salarială se acordă personalului didactic şi didactic auxiliar din învațământul preuniversitar de stat într-o singură tranşă, în luna iunie 2023, conform proiectului de OUG consultat de Economica.net.
Prima se acordă personalului nedidactic din învăţământul de stat în două tranşe egale, respectiv în iunie 2023 şi în septembrie 2023.
Aceste prime se plătesc de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației. Contravaloarea primelor reprezintă venit neimpozabil.
Vă prezentăm o mostră din proiectul de OUG prin care guvernul reglementează cele două tipuri de ajutoare acordate unora dintre angajaţii din Educaţie, pe care o considerăm grăitoare pentru starea educaţiei în România anului 2023. Acestea sunt doar câteva dintre greşelile din proiectul de OUG prin care Guvernul vrea să convingă profesorii să renunţe la grevă.
Actualizare 28 mai
Sindicaliştii din educaţie refuză oferta guvernului. Ei cer salarii mai mari, nu prime şi ajutoare.
Actualizare 1 iunie
Majorarea salarială propusă de guvern profesorilor s-a oficializat prin publicarea OUG 53/2023 în Monitorul Oficial. Şi această propunere a fost refuzată de sindicaliştii din educaţie.
De la 1 iunie 2023 se majorează cu 400 de lei brut lunar salariile de bază ale personalului nedidactic din sistemul naţional de educaţie, potrivit OUG 53/2023 consultate de Economica.net.
Începând cu 1 iunie 2023, se majorează cu 1.000 de lei brut lunar salariile de bază ale personalului didactic şi cele ale personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior, inclusiv cele ale personalului didactic auxiliar din bibliotecile universitare, conform OUG 53/2023.
Actualizare 8 iunie
Guvernul a adoptat o declaraţie (un memorandum) despre politica de salarizare a personalului din educaţie, în şedinţa de joi, 8 iunie. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial din aceeaşi zi. Acest document nu are forţa unui act normativ, drept care executivul nu va putea fi tras la răspundere dacă nu-şi va onora angajamentelor asumate în memorandum.
Prin această declaraţie guvernul şi-a asumat faptul că în noua lege a salarizării din sectorul public, salariul de bază al profesorului debutant şi al asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, şi care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public. Creșterea salarială pe noua grilă se va face etapizat.
Guvernul şi-a asumat, de asemenea, să stabilească o prevedere în contractul colectiv de muncă la nivel de sector „învăţământ preuniversitar” potrivit căreia pe perioada concediului de odihnă, precum şi pentru zilele de concediu plătit, personalul din învăţământ să aibă dreptul la o indemnizaţie de concediu calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulţite cu media zilnică a salariului de bază şi a sporurilor/indemnizaţiilor de care beneficiază, potrivit legii, corespunzător fiecărei luni calendaristice în care se efectuează concediu de odihnă, se arată în declaraţia consultată de Economica.net.
Actualizare 11 iunie
Noua ofertă prin care executivul vrea să convingă profesorii să înceteze greva:
Guvernul le mai oferă profesorilor 300 de lei brut la salariu, de la 1 iunie, pe lângă suma de 1.000 de lei brut, oficializată prin OUG 53/2023.
De la 1 iunie 2023 se majorează salariile de bază ale personalului didactic şi ale personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar şi din învăţământul superior cu suma 1.300 de lei brut pe fiecare funcţie, conform proiectului de OUG consultat de Economica.net.
Vor beneficia de majorarea cu 1.300 de lei brut a salariului de bază şi cadrele didactice auxiliare din cadrul bibliotecilor universitare, precum şi pentru celelalte categorii de funcţii cuprinse în anexele Legii-cadru nr. 153/2017, care au calitatea de personal didactic auxiliar şi care îşi desfăşoară activitatea în sistemul naţional de învăţământ, se arată în proiectul de OUG consultat de Economica.net.
De la 1 iunie 2023 se majorează cu 400 de lei brut pe fiecare funcţie salariile de bază ale personalului nedidactic încadrat la nivelul salariului minim brut pe economie, având în vedere faptul că pentru unele categorii de funcţii grila aflată în plată este sub nivelul salariului minim brut pe economie, reiese din proiectul de OUG.
Proiectul de act normativ menţine prevederea din OUG 53 din 2023 conform căreia se majorează salariile de bază ale personalului nedidactic din învăţământul preuniversitar şi superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie.
După oficializare, OUG care aduce schimbările antemenţionate va abroga Ordonanţa de urgenţă nr. 53 din 2023.