„Sunt şanse mari ca oferta să înceapă luni, pe 9 septembrie, dacă Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) îşi dă avizul în timp util. Prospectul actualizat ar urma să fie prezentat mâine“, a declarat pentru ECONOMICA.NET un broker apropiat intermediarilor ofertei.
Oferta publică iniţială (IPO) a Nuclearelectrica a fost amânată în iunie, aparent din cauza unei sesizări în instanţă a sindicaliştilor companiei. Aceştia contestau dreptul de reprezentare a Fondului Proprietatea de către Franklin Templeton, dar în chestiune era efectul pe care l-ar avea asupra investitorilor o anumită nesiguranţă privind construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.
Acum, riscul izbucnirii unui război în Siria pare să nu pună în pericol oferta.
Nuclearelectrica ar urma să emită acţiuni noi în proporţie de 10% faţă de capitalul său actual, prin care ar putea obţine de pe piaţă între 284 şi 380 de milioane de lei (86 mil. euro), potrivit mecanismului IPO, bazat pe preţuri minime şi maximizarea sumei obţinute pe baza ordinelor de cumpărare.
Listarea ulterioară a Nuclearelectrica este vitală pentru Bursa de Valori Bucureşti (BVB) care a căzut în dizgraţia investitorilor români şi străini, parte din cauza ofertei sărace şi parţial, din cauza luptelor intestine dintre acţionarii bursei, care nu au reuşit să impună un director general de aproape doi ani.
Succesul ofertei Nuclearelectrica i-ar mai potoli şi pe criticii BVB, în vederea ofertei cu mult mai importante a Romgaz, de pe urma căreia Guvernul vrea să încaseze circa 600 de milioane de euro.
Unii oficiali guvernamentali şi-au exprimat deja opţiunea ca oferta şi listarea Romgaz să se realizeze şi la o bursă mai mare din Europa, din cauza unei presupse lipse de vizibilitate a companiilor la BVB, aserţiune contrazisă de succesul recentelor oferte de acţiuni ale Transelectrica şi Transgaz.
Oferta Nuclearelectrica este intermediată de casele de brokeraj Swiss Capital şi BT Securities