Oferta publică a Facebook reduce averea lui Zuckenberg la 15,5 miliarde dolari

Preţul ofertei publice iniţiale a Facebook ridică întrebarea cât valorează acţiunile deţinute de Mark Zuckenberg, potrivit Forbes, care estimează că în urma operaţiunii averea fondatorului companiei ar fi de 15,5 miliarde dolari, sub nivelul estimat anterior.
Economica.net - vin, 04 mai 2012, 15:58
Oferta publică a Facebook reduce averea lui Zuckenberg la 15,5 miliarde dolari

În topul din acest an al miliardarilor publicat de Forbes în luna martie, Zuckenberg, director general al Facebook, figurează cu o avere netă de 17,5 miliarde de dolari.

Presupunând că Facebook va fixa preţul ofertei publice la nivelul maxim al intervalului stabilit, de 35 de dolari pe acţiune, averea lui Zuckenberg va fi cu 2 miliarde de dolari mai mică, de circa 15,5 miliarde de dolari, se arată în articol.

Reţeaua de socializare a indicat un interval de preţ de 28-35 dolari pe acţiune pentru cea mai mare ofertă oferta publică iniţială din istoria Silicon Valley, prin care Facebook vrea să atragă circa 10,6 miliarde de dolari.
Zuckerberg va vinde un pachet important de acţiuni, uşor sub un miliard de dolari. Potrivit Facebook, şeful companiei vinde acţiunile pentru a plăti taxe aferente participaţiei pe care o deţine.
Potrivit prospectului, cele 503 milioane de acţiuni Facebook pe care le va deţine Zuckerberg după ofertă includ 120 de milioane de titluri la care acesta are dreptul prin exercitarea unei opţiuni. Cu alte cuvinte, Zuckerberg nu deţine încă toate cele 503 milioane de acţiuni.

Şeful Facebook intenţionează să exercite o parte din opţiune şi să cumpere 60 de milioane de acţiuni, potrivit prospectului, astfel că va deţine în total 443 de milioane de titluri.

La preţul de 35 de dolari pe acţiune, averea sa netă ar fi de 15,5 miliarde de dolari. Pe de altă parte, cotaţia acţiunilor Facebook at putea creşte după ofertă, iar averea netă a lui Zuckerberg să revină la 17,5 miliarde de dolari, notează articolul.

Reţeaua de socializare Facebook ar putea fi evaluată la 77-96 miliarde de dolari. În urma ofertei publice iniţiale, Facebook va primi doar jumătate, 5,6 miliarde de dolari, din suma de 10,6 miliarde de dolari, calculată la o valoare situată la mijlocul intervalului de preţ de 28-35 dolari pe acţiune ţintit de companie pentru oferta publică.
Restul, de circa 4,9 miliarde de dolari revine unor investitori privilegiaţi, care au avut posibilitatea să intre în posesia unor pachete de acţiuni Facebook înainte de listare.

Cei mai importanţi dintre aceştia sunt Zuckerberg, firma Accel Partners, investitorul Peter Thiel, cofondator al PayPal, compania DST a magnatului rus Iuri Milner, banca de investiţii Goldman Sachs şi Mark Pincus, cofondator al companiei de jocuri Zynga, care va primi circa 32 milioane de dolari.

Printre cei care îşi păstrează în acest moment participaţiile se numără Sean Parker, cofondator al Napster şi preşedinte fondator al Facebook, Dustin Moskovitz, cofondator Facebook şi fost coleg de cameră cu Zuckerberg la Harvard, diverşi directori ai companiei, precum şi firma de investiţii Andreessen Horowitz.

Dintre acţionari, Accel Partners va vinde cea mai mare participaţie, pentru care ar putea obţine 1,2 miliarde de dolari dacă listarea are loc la preţul mediu, de 31,5 dolari, al intervalului vizat de Facebook.

Te-ar mai putea interesa și
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul său ministru al Apărării Boris Pistorius - un posibil înlocuitor -......
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Grupul antreprenorial românesc Simtel a intrat pe piața de energie electrică din Republica Moldova, cu deschiderea filialei ...
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic de 50 MW și are în plan încă unul de 100 MW
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic ...
Dezvoltatorul NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri din România, va începe construcția primului parc fotovoltaic ...