Oferta Transeletrica ar putea fi lansată în ziua următoare aprobării prospectului de către CNVM
Operaţiunea ar urma să înceapă în această săptămână, dacă Executivul va aproba marţi preţurile minime şi maxime, iar, ulterior, CNVM va aviza oferta.
Anterior modificării acestei dispuneri de măsuri, iniţierea ofertelor publice de vânzare de acţiuni era pemisă după cel puţin două zile lucrătoare de la data aprobării prospectului.
Potrivit noii dispuneri, CNVM poate aproba lansarea ofertelor începând cu ziua următoare acordării avizului, cu excepţia ofertele publice de vânzare care au drept criteriu de alocare „primul venit-primul servit”, precum şi ofertele publice de vânzare de acţiuni dintr-o clasă care nu este admisă deja la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, dar care urmează să fie admise pentru prima dată, pentru care se meţine termenul de două zile lucrătoare de la data publicării anunţului.
Prospectul de ofertă trebuie comunicat operatorului pieţei reglementate sau sistemului alternativ de tranzacţionare la data publicării anunţului, pe suport de hârtie şi suport electronic, reiese din dispunerea de măsuri publicată luni de CNVM.
Prospectul ofertei Transelectrica a fost depus joi la CNVM, însă nu cuprinde perioada de derulare a ofertei şi preţurile. Oferta ar urma să dureze zece zile lucrătoare, însă poate fi prelungită cu una până la trei zile, în funcţie de interesul investitorilor.
Oferta secundară de vânzare a acţiunilor Transelectrica va fi intermediată de consorţiul format din Banca Comerciala Română (BCR), Intercapital Invest şi Swiss Capital, de altfel singurul ofertant pentru această tranzacţie.
Ministerul Economiei deţine 73,68% din titlurile Transelectrica, iar Fondul Proprietatea are o participaţie de 13,49%. Un pachet de 12,81% din titluri este deţinut de alţi acţionari. Compania este listată la Bursă din 2006.
Managerii de fonduri contactaţi luni de MEDIAFAX spun că ar cumpăra acţiuni Transelectrica dacă statul acceptă un preţ cu 10%-15% sub cel de la bursă, având în vedere că profitabilitatea transportatorului de energie este limitată de reglementările ANRE, deşi indicatorii de evaluare sunt în general mai buni faţă de companii de profil.