Ofertele fix-mobil se înmulţesc. Pachetele şi preţurile de la cei trei „convergenţi”: RCS & RDS, Telekom şi Orange

Economica.net
07 09. 2016
home_slide01_63620700

RCS & RDS se remarcă prin cele mai bune preţuri, Telekom mizează pe conţinutul TV exclusiv, în principal fotbal european, iar Orange încearcă să profite din plin de poziţia de lider pe piaţa de telefonie mobilă, cu o ofertă atractivă mai ales pentru abonaţii la mobil.

În ceea ce priveşte calitatea serviciilor, atragem atenţia asupra acestui articol publicat în urmă cu aproximativ o lună de ECONOMICA.NET, care cuprinde măsurătorile ANCOM privind viteza internetului fix şi mobil din România pe anul 2015. Ca o scurtă concluzie, raportul Autorităţii de reglementare în telecom evidenţiază diferenţe mari între vitezele medii la nivelul principalilor operatori, cu RCS & RDS lider la performanţă pe fix, dar codaş pe mobil, unde conduc detaşat Orange şi Vodafone.

Cu această ocazie menţionăm că în acest articol nu se găsesc cel puţin două nume mari din telecomul românesc, Vodafone şi UPC, care oferă exclusiv servicii mobile, respectiv servicii fixe. Ofertele convergente fix-mobil se adresează în principal consumatorilor interesaţi să-şi simplifice relaţia cu furnizorii de servicii de comunicaţii, dar nu reprezintă neapărat cele mai avantajoase oferte de pe piaţă.

Din oferta MagentaONE a Telekom România, cel mai avantajos pachet fix-mobil promovat în prezent de companie costă 134 de lei pe lună. Oferă televiziune digitală cu 157 de canale, internet fix prin fibră de 500 Mbps, telefonie fixă şi telefonie mobilă cu convorbiri naţionale nelimitate, 2 GB trafic de date şi 36 GB internet mobil bonus, la viteze 4G.

Pachetele MagentaONE pot fi configurate şi cu internet fix de 1.000 Mbps, pentru 10 lei pe lună în plus, în locaţiile unde operatorul a instalat reţeaua de fibră optică.

Preţul mai poate fi redus cu câţiva lei dacă se optează pentru abonamentul TV cu doar 120 de canale sau pentru un abonament mobil mai modest.

Clienţii MagentaONE pot achiziţiona smartphone-uri, televizoare, laptop-uri sau tablete cu plata în rate fără dobândă, pe aceeaşi factură cu abonamentul.

La capitolul conţinut propriu/exclusiv, Telekom promovează în principal canalele Dolce Sport, care oferă acces la toate meciurile din competiţiile de fotbal UEFA Champions League şi UEFA Europa League.

Orange a lansat luni oferta comercială fix-mobil în 90 de oraşe din ţară, după o perioadă de testare a serviciilor în Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. Compania promovează două pachete, destinate abonaţilor la telefonie mobilă de la Orange care îşi prelungesc contractul pe 24 de luni şi activează oferta pentru acasă pentru 24 de luni.

La preţul de 25 de euro pe lună (aproximativ 113 lei), pachetul vine cu net fix prin fibră de 500 Mbps, televiziune prin cablu cu 121 de canale şi telefonie mobilă cu minute naţioanle nelimitat, 1,5 GB trafic de internet, 300 de minute internaţionale şi smartphone-ul Lenovo Vibe B prin buy-back.

Abonamentul de 40 de euro pe lună (180 de lei) plusează cu net de 1.000 Mbps, TV cu 127 de canale şi HBO şi abonament mobil nelimitat cu 5 GB de trafic de date, 600 de minute internaţionale şi 1 GB şi 500 de minute anual în roaming. Clienţii primesc şi un smartphone Samsung Galaxy A3 2016 prin buy-back.

La RCS & RDS nu găsim pachete pre-împachetate, însă ECONOMICA.NET a configurat două variante de pachete de servicii fix-mobil.

Astfel, la un preţ total de 117,29 lei lunar, clientul primeşte internet fix din fibră optică la viteza de 1.000 Mbps (45 lei/lună), televiziune prin cablu digital (28,06 lei/lună) cu minimum 89 de canale şi HBO (12,58 lei/lună), abonament de telefonie mobilă Optim Nelimitat (26,23 lei/lună), cu convorbiri nelimitate naţional şi în reţelele de telefonie fixă din UE, plus 3.000 de minute convorbiri internaţionale în principalele reţele mobile din UE, SUA, Canada şi China.

Abonamentul mobil include şi trafic de date nelimitat la viteze negarantate de până la 21,6 Mbps pentru trafic de până la 10 GB în reţeaua 3G, respectiv viteze negarantate de până la 150 Mbps pentru traficul de date de până la 30 GB în 4G. Clienţii au opţiunea de a cumpăra telefoane sau smartphone-uri din oferta Digi în rate fără dobândă.

Alternativ, la 98,71 lei pe lună, se poate opta pentru eliminarea pachetului HBO şi pentru internet fix prin fibră optică de 500 Mbps, cu aceleaşi servicii de telefonie fixă şi mobilă şi cablu digital.

Compania precizează că atingerea vitezei maxime de download de 1.000 Mbps la internetul fix este posibilă numai pe computere performante, dotate cu procesoare rapide, placă de reţea gigabit şi SSD – lucru valabil pentru orice conexiune de 1 Gbps.

RCS & RDS mizează şi pe conţinutul propriu în promovarea serviciului de televiziune prin cablu, care asigură, printre altele, acces la toate posturile Digi Sport.