Oferte turistice în regim „All Inclusive” extinse din staţiunea Mamaia în sudul litoralului

Ofertele turistice în regim 'All Inclusive' pe litoralul românesc, puţine la număr în prezent, au început să se extindă din Mamaia în staţiunile din sudul litoralului, astfel de servicii putând fi oferite turiştilor, începând cu acest sezon estival, şi în staţiunea Eforie Nord, printr-o investiţie privată de circa 15 milioane de euro, o parte din sumă provenind din fonduri europene.
Economica.net - lun, 07 iul. 2014, 14:34
Oferte turistice în regim

Proprietarul complexului Meduza-Delfinul-Steaua de mare, Nicolae Bucovală, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că lucrările de reabilitare şi modernizare a complexului au fost începute în urmă cu doi ani, fiind aproape finalizate, de marţi urmând să fie ocupate de turişti toate cele 700 de camere ale respectivelor unităţi de cazare, ceea ce înseamnă 1.400 de locuri. Complexul turistic are o bază de tratament aflată în administrarea Ministerului Sănătăţii, unde pot fi trataţi medical, zilnic, circa 1.200 de turişti.

Aproximativ 20% dintre turişti sunt cetăţeni străini, printre care cetăţeni francezi şi polonezi.

Potrivit lui Bucovală, este în construcţie un centru de sănătate propriu, care va fi inaugurat în mai 2015.

‘Vin de 30 de ani la Steaua de mare cu zeci de turişti francezi, în fiecare an, pentru baza de tratament, pentru hotel (…), este foarte bine. România trebuie promovată, noi nu avem nimic pe posturile de televiziune din Franţa despre România şi este păcat. (…) Se arată că românii sunt hoţi, dar aici noi vedem altceva, că românii nu sunt hoţi şi că sunt civilizaţi la fel ca noi’, a afirmat o franţuzoaică în vârstă de 82 de ani.

Preşedintele Asociaţiei Litoral – Delta Dunării (ALDD), Corina Martin, a menţionat că, prin investiţia realizată la Eforie Nord, complexul respectiv redevine simbolul staţiunii.

Pe întreg litoralul românesc, servicii ‘All Inclusive’ sunt oferite la circa zece unităţi de cazare, dintre care cinci sunt în staţiunea Mamaia, astfel de oferte neputând fi oferite de către un număr mare de hotelieri din cauza lipsei infrastructurii necesare.

‘Nici în Mamaia nu sunt multe oferte ‘All Inclusive’, pentru că hotelurile nu oferă infrastructura necesară. (…) Sunt puţine hoteluri care au mai multe restaurante, terase, locuri de joacă, piscine’, a spus Nicolae Bucovală, el fiind şi reprezentantul asociaţiei hotelierilor din staţiunea Mamaia.
Acesta a precizat, totodată, că serviciul ‘All Inclusive’ creează profit doar dacă se aplică unui număr mare de turişti. ‘Cu un ‘All Inclusive’ pentru 50 – 100 de camere ieşi în pierdere totală. Cu cât volumul e mai mare, cu atât poţi face un ‘All Inclusive’ cu tarife acceptabile pentru turişti, volumul ne creează profitabilitate’, a afirmat Bucovală. Potrivit acestuia, în staţiunea Mamaia, turiştii plătesc între 500 şi 800 de lei pe zi, de familie, cu anumite facilităţi pentru copii, într-un hotel în regim ‘All Inclusive’, în staţiunea Eforie Nord tariful fiind de cel mult 350 de lei pentru o ofertă similară, cu mic dejun, prânz, cină, în sistem bufet, cu produse de patiserie oferite la piscină şi băuturi nealcoolice şi alcoolice oferite la liber pe parcursul întregii zile.

O nemulţumire a investitorului este că la Eforie Nord turiştii complexului pe care îl administrează, situat pe faleză, nu pot beneficia de gratuitate la şezlongurile de pe plajă, pentru că plaja este în administrarea altor operatori ‘care nu au nimic de-a face cu turismul, ci doar cu obţinerea de profit’.
‘Eu vin şi investesc 15 milioane de euro, iar dacă coborâţi pe plajă, acolo e un operator de plajă care nu are hotel. (…) Eu, cu 1.400 de locuri de cazare, nu le pot oferi turiştilor plaja cu şezlong gratuit. (…) Este inadmisibil să vină un operator să închirieze şezlongul cu 20 – 25 de lei, mai scump decât în Mamaia, iar eu stau şi aştept să schimbe Guvernul legislaţia, ca plajele să treacă direct la autorităţile locale’, a declarat Bucovală.

Acesta susţine că guvernanţii nu sprijină dezvoltarea turismului pe litoralul românesc, aşa cum fac autorităţile din Bulgaria referitor la turismul din ţara lor.

‘Guvernul trebuie să se trezească odată, dacă vor turism. (…) Dacă am lucra cu tarifele la utilităţi ale bulgarilor, cu preţul lor la TVA pe turism, pe alimentaţie, deci cu fiscalitatea lor, o să vedeţi că tarifele care pleacă de la hotelierii români sunt mai mici decât cele din Bulgaria. (…) Nu ne putem compara (…) în momentul în care au 9%, 7% şi noi lucrăm la alimentaţie publică cu 24%, nu putem face comparaţie niciodată. (…) În plină criză economică, bulgarii au scăzut TVA-ul la alimentaţie în turism şi, într-o lună, profitul lor s-a dus la un miliard de euro. Or, noi ne învârtim în acelaşi cerc. (…) Investitorul privat nu cere nimic de la statul român decât să i se asigure o lege sub care să poată lucra’, a afirmat Nicolae Bucovală.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...