„Deocamdată putem spune doar că, prin ofertele publice, s-au reactivat mulţi clienţi mai vechi, care ieşiseră din piaţă. Investitorii noi au subscris mai ales prin unităţile bancare şi proporţia lor reală va putea fi estimată abia în lunile următoare”, a declarat Rareş Nilaş, directorul general al firmei de brokeraj BT Securities, membră a Grupului Banca Transilvania.
Investitorii noi, atraşi de ofertele Transgaz, Nuclearelectrica, AdePlast şi, curând, Romgaz va trebui să confirme ulterior, ca rămân clienţi ai caselor de brokeraj, prin noi ordine de tranzacţii, spun brokerii.
Majoritatea investitorilor în ofertele publice din acest an sunt clienţi vechi şi la SSIF Broker Cluj Napoca. „Aveau deja conturi la noi şi nu mai făcuseră tranzacţii o perioadă mai lungă de timp, iar acum au fost reactivaţi„, potrivit brokerului Adrian Ormenişan.
„Au revenit în piaţă atraşi de Nuclearelectrica şi vor veni şi la Romgaz. Au fost şi clienţi noi, la Nuclearelectrica, dar nu va fi uşor ca aceştia să fie convinşi să devină activi, în lunile următoare.
Cei care, noi sau vechi, au marcat deja drepturile de alocare la Nuclearelectrica, nu vor mai reveni. Au vândut, au luat profitul şi au plecat”, a adăugat Adrian Ormenişan.
Investitorii noi „sunt atraşi mai ales de ofertele statului şi par a avea mai degrabă un profil one time buyer”, spune şi Valerian Ionescu, şeful brokerilor de la BCR.
„Clienţii noi atraşi de ofertele publice de până acum nu sunt în număr copleşitor e mare, dar aceştia există şanse ca oferta Romgaz să-i ţină în priză”, a adăugat Valerian Ionescu.
Drepturile de alocare sunt instrumente special proiectate să ţină locul acţiunilor până când acestea parcurg traseul de înregistrare şi intră în conturile investitorilor care le-au subscris, adică după înregistrarea, la Registrul Comertului, a majorării de capital realizate de Nuclearelectrica prin oferta publica.
Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au fost subscrise la 11,2 lei/ acţiune, iar investitorii mici au beneficiat de discount. Joi, drepturile de alocare ale acţiunilor (SNN01) se vindeau cu 11,29 lei, după ce în primele zile s.auînregistrat preţuri şi de 11,8 lei / acţiune.
S-au făcut tranzacţii de 22,8 milioane de lei cu SNN01.