Ofertele publice iniţiale au atins în 2012 cel mai redus nivel de la declanşarea crizei financiare

Ofertele publice iniţiale au atins în acest an cel mai redus nivel de la declanşarea crizei financiare mondiale, din cauza încetinirii creşterii economice şi a debutului dezamăgitor al Facebook, factori care au determinat companiile să amâne vânzarea acţiunilor, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 28 dec. 2012, 14:29
Ofertele publice iniţiale au atins în 2012 cel mai redus nivel de la declanşarea crizei financiare

În acest an, companiile au atras prin oferte publice 112 miliarde de dolari, cel mai puţin după 2008.

În Europa de Vest, vânzările de acţiuni prin astfel de operaţiuni au scăzut la o treime din nivelul anului trecut, în timp ce temerile legate de evoluţia economiei chineze au redus la jumătate sumele atrase de companii în Asia.

Aceste oferte au totalizat în Europa 9,91 miliarde de dolari, iar în Asia au scăzut cu 43%, la 46,7 miliarde de dolari. Companiile au atras în SUA 41 de miliarde de dolari, sumă relativ neschimbată faţă de 2011.

După ce acţiunile Facebook au scăzut cu 32% în primele trei săptămâni de la oferta publică iniţială, companii precum Party City Holdings şi divizia de închirieri de avioane a American International Group au renunţat la listarea acţiunilor, preferând vânzări private.

Ofertele publice iniţiale au fost afectate şi de posibilitatea intrării în vigoare în SUA a unui program automat de majorări de taxe şi reduceri ale cheltuielilor, în valoare de 600 de miliarde de dolari, care ar putea provoca o recesiune.

În aceste condiţii, lista viitoarelor oferte de acţiuni este cea mai amplă de după 2007, potrivit datelor Bloomberg, fiind posibilă o relansare a pieţei dacă politicienii americani reuşesc să ajungă la un acord referitor la bugetul anului viitor.

Între companiile care ar putea lansa oferte publice iniţiale se află China Petrochemical şi ING.

În trimestrul al patrulea, vânzările iniţiale de acţiuni din Europa Occidentală au crescut de peste cinci ori faţă de anul anterior, la 5,71 miliarde dolari, cele din SUA au avansat cu 15%, la 8,8 miliarde dolari, dar în Asia au scăzut cu 46%, la 10,9 miliarde de dolari.

La nivel mondial, ofertele de acţiuni au crescut în trimestrul al patrulea la circa 32,4 miliarde de dolari, de la 29,5 miliarde de dolari în urmă cu un an.

Te-ar mai putea interesa și
UniCredit continuă ofensiva pentru preluarea Commerzbank AG. Italienii şi-au majorat la aproximativ 28% participaţia deţinută la banca germană
UniCredit continuă ofensiva pentru preluarea Commerzbank AG. Italienii şi-au majorat la aproximativ 28% participaţia deţinută ...
UniCredit a anunţat miercuri că şi-a majorat la aproximativ 28% participaţia deţinută la Commerzbank AG, prin semnarea de noi contracte pe instrumente derivate, ceea ce arată intensificarea......
Bursa este pe roșu, în contextul scăderii perspectivei ratingului. Scăderi accentuate la unele titluri
Bursa este pe roșu, în contextul scăderii perspectivei ratingului. Scăderi accentuate la unele titluri
Indicele BET al Bursei de Valori București este în scădere și, la această oră, 19 dintre cele 20 de acțiuni care-l ...
Drumul Taberei, cel mai căutat cartier din România în 2024
Drumul Taberei, cel mai căutat cartier din România în 2024
2024 a fost unul bun pentru piața rezidențială, susținută inclusiv de condițiile mai atractive de accesare a creditelor ...
Ce spune ministrul Finanțelor după revizuirea ratingului de ţară al României anunţat de Fitch
Ce spune ministrul Finanțelor după revizuirea ratingului de ţară al României anunţat de Fitch
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat miercuri că perspectiva anunţată de Fitch Ratings privind ratingul României ...