Oficial: Aramco preia 10% din Horse Powertrain, compania de motoare termice a Renault și Geely cu activități și în România

Gigantul saudit Aramco a semnat acorduri definitive pentru achiziționarea unui pachet de 10% din acțiunile Horse Powertrain Limited, evaluând compania la 7,4 miliarde de euro. Renault Group și Geely păstrează câte 45% din acțiuni.
Robert Stan - vin, 28 iun. 2024, 20:43
Oficial: Aramco preia 10% din Horse Powertrain, compania de motoare termice a Renault și Geely cu activități și în România

Așa cum ați aflat deja de la Economica.net, Saudi Aramco, lider mondial în domeniul energiei și al produselor chimice, a semnat acorduri definitive pentru a achiziționa un pachet de 10% din Horse Powertrain Limited, compania globală de motoare și transmisii fondată de Renault Group, Zhejiang Geely Holding Group și Geely Automobile Holdings Limited în urmă cu doar o lună.

Horse Powertrain Limited a fost înființată pe 31 mai 2024 de Renault Group și Geely (Zhejiang Geely Holding Group și Geely Automobile Holdings Limited) și are sediul la Londra, în Regatul Unit.

Aramco va achiziționa un pachet de 10% din noul producător de motoare și transmisii în acțiuni egale de la Renault Group și Geely, care vor păstra fiecare câte 45% din acțiuni. Prețul pe care Aramco va trebui să îl plătească, sub rezerva îndeplinirii condițiilor necesare, inclusiv obținerea aprobărilor de reglementare, se va baza pe o evaluare corporativă de 7,4 miliarde de euro.

Conform companiilor implicate, această investiție va consolida contribuția Aramco la tranziția energetică globală prin dezvoltarea și comercializarea unor soluții de mobilitate mai durabile. Sunt prevăzute, de asemenea, acorduri de colaborare pentru Aramco și Valvoline privind tehnologiile, combustibilii și lubrifianții, pentru a îmbunătăți performanța Horse Powertrain Limited în domeniul motoarelor termice.

Aramco, Renault Group și Geely consideră că decarbonizarea cu succes a industriei auto va necesita combinarea mai multor tehnologii (cum ar fi motoare termice extrem de eficiente, transmisii și sisteme hibride, combustibili alternativi – precum combustibilii sintetici cu emisii scăzute de carbon și hidrogenul, dar și electrificarea vehiculelor) pentru a sprijini tranziția energetică și evoluția mobilității în întreaga lume.

„Se așteaptă ca investiția Aramco să contribuie direct la dezvoltarea și implementarea globală a motoarelor termice accesibile, eficiente și cu emisii reduse de carbon. Alături de Geely și Renault, intenționăm să ne valorificăm expertiza și resursele colective pentru a sprijini progresele revoluționare în tehnologiile motoarelor și combustibililor. Punând un accent major pe inovație, scopul nostru este să oferim soluții care să reducă emisiile din sectorul transporturilor, satisfacând în același timp nevoile producătorilor și șoferilor. Parteneriatul pe termen lung cu Valvoline și Horse Powertrain Limited, Renault Group și Geely, ca parte a acestei investiții, demonstrează capacitatea Aramco de a crea și de a capta valoare la nivel global”, a declarat Ahmad O. Khowaiter, vicepreședinte executiv pentru Tehnologie și Inovare al Aramco.

Totodată, Luca de Meo, CEO al Renault Group a menționat că „decarbonizarea industriei auto nu se va face singură. Este nevoie de cei mai buni jucători care să își unească forțele pentru a deschide noi căi și a găsi soluții inovatoare. Aceasta este ceea ce realizăm astăzi, primind Aramco ca partener strategic al HORSE Powertrain Limited. S-a născut o echipă grozavă pentru a reinventa viitorul tehnologiilor termice și hibride”.

Misiunea Horse Powertrain Limited, companie cu activități importante și în România, este de a deschide calea pentru tehnologiile de ultimă generație, cu emisii foarte scăzute. Capacitățile Aramco, inclusiv o rețea globală de centre de cercetare și dezvoltare unde se efectuează cercetări privind combustibilii sintetici, hidrogenul și optimizarea motorului termic, vor facilita dezvoltarea de soluții accesibile și durabile cu emisii scăzute de carbon.

„Atingerea neutralității emisiilor de carbon va necesita sinergii globale, tehnologii cu mai multe aplicații și partajarea expertizei. Cu sprijinul și expertiza Aramco, HORSE Powertrain Limited își consolidează rolul de lider în tehnologiile privind combustibilii cu emisii scăzute de carbon și decarbonizate, cum ar fi metanolul și hidrogenul”, a declarat Daniel Li, CEO al Geely Holding.

Matias Giannini, Managing Director al Horse Powertrain Limited a declarat și el cu ocazia anunțului privind tranzacția că „experiența lor (n.n. a Aramco) în combustibili sintetici și în hidrogen îi face partenerul ideal pentru a ne permite să furnizăm soluții de ultimă oră în sistemele motopropulsoare cu emisii scăzute și, astfel, să avansăm în decarbonizarea industriei noastre . Împreună vom stabili noi repere pentru inovație în sectorul auto”.

Cine este Horse Powertrain Limited și ce implicare are în România

Compania creată inițial de grupul francez Renault și cel chinez Geely are 17 uzine de producție în întreaga lume, cinci centre de cercetare și dezvoltare și 19.000 de angajați dintre care mai bine de 2.000 în România.

Horse Powertrain va dezvolta toate tipurile de soluții de propulsie – full hybrid și plug-in hybrid cu autonomie mare, precum și motoare termice cu combustibili alternativi, cum ar fi etanol, metanol, GPL, GNC, hidrogen etc. și poate produce circa cinci milioane de grupuri motopropulsoare pe an. Producătorul de motoare și transmisii are deja nouă clienți industriali – prinre care Renault Group, Geely Auto, Volvo Cars, Proton, Nissan și Mitsubishi Motors Company – cu prezență în 130 de țări.

În noiembrie 2022, Gilles Le Borgne, vicepreședinte executiv inginerie Renault Group și Denis le Vot, CEO global al mărcii Dacia, explicau ce impocare va avea Horse în România.

„În zona de inginerie (n.n. – RTR) vorbim despre 450 de angajați dintr-un total de 1.700. Iar la uzina de motoare și cutii de viteze circa 1.500 în care intră atât cei de la producție, cât și cei de la verificarea calității și așa mai departe. Vorbim despre oameni implicați în activitatea desfășurată la uzinele de motoare și cutii de viteze din Mioveni. În total, noua companie Horse va prelua ceva mai puțin de 2.000 dintre actualii angajați ai Renault din România”, menționa directorul executiv al mărcii Dacia la nivel global, Denis le Vot.

El a explicat și că „avantajul colaborării cu Geely în domeniul motoarelor este că avem produse complementare. Noi avem motoare mici, ei mari. Colaborând, putem să oferim tehnologia noastră multor producători de mașini. Motoarele Horse vor putea fi utilizate și în cazul Dacia și în cel al Volvo. De altfel, nu mai vorbim despre motoare Dacia, Renault sau Geely, ci despre motoare Horse. Nu cred că vom vedea un motor de origine Geely în echiparea Dacia pentru că, așa cum spuneam, ei au propulsoare mari. Un PHEV de 2.0 litri nu se încadrează în filosofia Dacia”.

În România, Horse își va desfășura activitatea de cercetare – dezvoltare în centrul de inginerie Renault Techonologie Roumanie (RTR) și în uzinele de motoare, cutii de viteze și turnătoria aparținând până acum Uzinei Mecanice și de Șasiuri Dacia (UMCD) și Renault Mecanique Roumanie (RMR).

Aramco este o companie globală integrată de energie și produse chimice care produce circa 12,5% din cantitatea de petrol din lume și dezvoltă noi tehnologii energetice.

Zhejiang Geely Holding Group (Geely Holding) este un grup auto global care deține mai multe mărci internaționale de automobile renumite și ale cărui operațiuni acoperă întregul lanț valoric al automobilelor, de la cercetare, dezvoltare și design până la producție, vânzări și servicii post-vânzare. Geely Holding și-a lansat operațiunile în domeniul automobilelor în 1997 și are sediul în prezent în Hangzhou, China. Astăzi, Geely Holding operează o serie de mărci, inclusiv Geely Auto, Lynk & Co, ZEEKR, Geometry, Volvo Cars, Polestar, Lotus, London Electric Vehicle Company, Farizon Auto și Cao Cao Mobility.

Geely Automobile Holdings Limited, parte a Geely Holding, este un producător de automobile axat pe dezvoltarea, fabricarea și vânzarea de vehicule de pasageri. Grupul își vinde majoritatea vehiculelor pe piața chineză dar și-a extins vânzările prin exporturi în alte țări în ultimii ani.

Renault Group se bazează pe complementaritatea celor patru mărci ale sale – Renault, Dacia, Alpine și Mobilize, și este prezent în peste 130 de țări unde are peste 106.000 de salariați. Grupul a vândut 2,235 milioane de vehicule în 2023.

Citește și:
– Horse Powertrain, producătorul de motoare al Renault și Geely, foarte aproape de a include gigantul Aramco în acționariat

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri Franţa – Extrema dreaptă, detaşat pe primul loc. Tabăra lui Macron pe a treia poziţie (estimări)
Alegeri Franţa – Extrema dreaptă, detaşat pe primul loc. Tabăra lui Macron pe a treia poziţie (estimări)
Extrema dreaptă se clasează detaşat pe primul loc în primul tur al alegerilor legislative din Franţa, în timp ce tabăra lui Macron se situează pe poziţia a treia, potrivit estimărilor......
Alertă de călătorie de la MAE – Risc de incendii în perioada estivală, în Turcia şi Grecia
Alertă de călătorie de la MAE – Risc de incendii în perioada estivală, în Turcia şi Grecia
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească ...
Alegeri Franţa – Participarea la primul tur estimată între 67,5% şi 69,7%
Alegeri Franţa – Participarea la primul tur estimată între 67,5% şi 69,7%
Primul tur al alegerilor legislative anticipate din Franţa ar urma să fie marcat de o revenire clară a participării, ...
China – Xi Jinping merge în Kazahstan şi Tadjikistan
China – Xi Jinping merge în Kazahstan şi Tadjikistan
Preşedintele chinez Xi Jinping va asista la un summit regional şi va efectua vizite de stat în Kazahstan şi Tadjikistan ...