Oficial ASF: Riscul politic este mai mare pentru pensiile private decât riscul investiţional
‘Riscul politic este prezent peste tot în ţările care au aplicat sistemul de pensii private obligatorii. Cel mai mare risc în privinţa pensiilor private este riscul politic, mai mare decât riscul investiţional’, a afirmat oficialul ASF.
Vicepreşedintele ASF nu exclude o posibilă îngheţare a contribuţiilor către sistemul pensiilor private obligatorii în condiţiile unei eventuale reduceri cu cinci puncte procentuale a contribuţiilor sociale, dar apreciază că reducerea CAS nu va fi operată în 2014.
‘După părerea mea nu va fi un impact asupra Pilonului ÎI, nu ştiu dacă FMI va fi de acord cu o reducere de 5 puncte procentuale a contribuţiilor sociale în 2014. Dacă s-ar reduce cu 5 puncte procentuale contribuţiile sociale, ceea ce s-ar putea aplica ar fi o îngheţare pe un an de zile a contribuţiilor (la Pilonul II de pensii – n.r.) şi nu altceva. Nu sunt sigur că se va putea aplica anul acesta o reducere de 5 puncte procentuale. În principiu, tăierile se fac pe creşteri economice puternice, nu pe creştere economică abia începând să se consolideze, cum se întâmplă acum în România’, a spus Ion Giurescu.
Sistemul pensiilor private obligatorii presupune transferul unei cote din CAS în administrare privată. În acest an, contribuţia virată fondurilor de pensii de pe Pilonul II este de 4,5% şi este prevăzută să crească cu 0,5 puncte procentuale anual, până la 6%.
La debutul sistemului, în mai 2008, contribuţia era de 2%. În 2009, în contextul crizei economice, contribuţia a fost îngheţată la nivelul anului anterior. Contribuţia la Pilonul II trebuia să crească la 2,5 % în 2009, însă a fost ‘îngheţată’ la 2% din cauza constrângerilor bugetare în perioada de criză.