„Există o bancă foarte mică cu solvabilitate sub 10%, dar peste 8%. I s-a interzis creditarea. Poate da credite doar cu cash colateral sau garanţie titluri de stat. Situaţia băncii e determinată nu atât de neperformante, cât de capacitatea acţionariatului de a susţine banca”, a declarat Cinteză, fără să menţioneze numele băncii, în cadrul unui seminar pe teme economice organizat de FinMedia. „Banca avea ordin să nu scadă cu solvabilitatea sub 10%”, spune Cinteză.
Potrivit acestuia, BNR nu poate retrage licenţa unei bănci câtă vreme are solvabilitatea peste 8% pentru că ar pierde în instanţă.
În cazul în care solvabilitatea băncii va continua să se degradeze, atunci aceasta ar putea fi preluată de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, spune Cinteză, aceasta fiind o variantă preferabilă băncii punte sau celei în care se face un transfer de active şi pasive către alte bănci.
Cinteză spune că a cerut ca 15-16 bănci din sistem să aibă solvabilitate de peste 10%, deşi cerinţa europeană e de 8%. În timp ce, în mod normal, termenul de raportare către BNR este de 3 luni. Aceste bănci trebuie să facă raportare lunară.
Media de solvabilitate în sistemul bancar este de 14,5%.