‘În contextul actual, challenging-ul este pentru sistemul bancar. Din păcate, ca întotdeauna, reglementatorul rămâne în urma pieţei, motiv pentru care vrem să fim mereu în mijlocul dvs. (sistemul bancar – n. r.). Nu vrem să facem reglementări din birou, fără să cunoaştem care sunt nevoile dvs. Ne vom uita atent, să nu existe produse riscante pe piaţă, să nu compromită clientul, să vă compromită pe dvs., să nu compromită sistemul financiar’, a menţionat Avram, într-o conferinţă de specialitate.
În ceea ce priveşte tehnologizarea sistemului bancar, oficialul BNR a spus că, în privinţa securităţii tranzacţiilor pe Internet, Banca Centrală va emite o instrucţiune care să reglementeze acest segment.
‘Avem în piaţă Directiva 92 care, dintr-o dată, a creat clientul vulnerabil. Momentan, nu se ştie cine este şi nu este vulnerabil. S-ar putea să existe o vâltoare în sistemul bancar. Deci, avem Directiva 92 care va pune în mişcare diferite mecanisme în interiorul băncilor, avem Regulamentul privind cashview cu efect asupra costurilor şi creditelor noastre şi avem securitatea preţurilor pe internet. Referitor la acestea din urmă, nu vă ascund faptul că ne-am tot gândit cum le implementăm şi am decis că le vom implementa printr-o instrucţiune. Va fi o instrucţiune dată de Banca Naţională şi, categoric, că vom veni să verificăm să vedem dacă, într-adevăr, fiecare bancă respectă măsurile necesare pentru asigurarea securităţii plăţilor pe Internet. Mă uit la aplicarea Directivei SEPA şi văd câteva bănci în piaţă care nu şi-au dezvoltat propriile infrastructuri pentru a răspunde cerinţelor SEPA, dar apelează la alţi prestatori de servicii de plată’, a subliniat Ruxandra Avram.
Provocările şi oportunităţile pe care le implică era digitală din domeniul financiar reprezintă tema conferinţei de specialitate ‘Digital Banking & Insurance’ ce se desfăşoară, joi, la Bucureşti, eveniment la care participă reprezentanţi ai sistemului bancar, precum şi ai asociaţiilor de profil din România.