Oficial: BSOG anunţă decizia finală de investiţie pentru extracţia gazelor din Marea Neagră. Americanii speră ca statul să elimine taxele noi

Black Sea Oil & Gas SRL („BSOG”) împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources SRL („Petro Ventures”) şi Gas Plus International B.V. („Gas Plus”), anunță aprobarea deciziei finale de investiţie pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia („Proiectul MGD”) cu o valoare de 400 milioane dolari, localizat în zona românească a Mării Negre, potrivit unui comunicat al companiei. BSOG este deţinută de fondul american de private equity Carlyle Group, unul dintre cele mai mari din lume, cu active de 195 de miliarde de dolari, prin subsidiara Carlyle International Energy Partners (CIEP).
Economica.net - joi, 07 feb. 2019, 07:18
Oficial: BSOG anunţă decizia finală de investiţie pentru extracţia gazelor din Marea Neagră. Americanii speră ca statul să elimine taxele noi

Iată integral comunicatul:

Decizia finală de investiţie a fost luată cu bună-credinţă, pornind de la premisa că BSOG şi partenerii săi de concesiune vor reuși restabilirea tuturor drepturilor acestora, în sensul eliminării oricăror taxe și contribuții suplimentare recent introduse, precum și a oricăror restricții privind libera circulație a gazelor pe o piață deplin liberalizată, conform legislaţiei europene. Acestea sunt necesare atât pentru a face Proiectul MGD o investiție viabilă, cât și pentru a încuraja viitoarele proiecte de dezvoltare a gazelor naturale din Marea Neagră”.

“Proiectul MGD, primul proiect de acest gen construit în zona românească a Mării Negre după anul 1989, constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producţie la zăcământul Ana) şi un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina, care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana. O conductă submarină de 126 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, până la noua staţie de tratare a gazelor („STG”) din comuna Corbu, judeţul Constanţa. Capacitatea de producţie estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. Gazele tratate vor fi livrate în Sistemul Naţional de Transport operat de SNTGN Transgaz SA („Transgaz”) la staţia de măsurare a gazelor aflată în cadrul STG”, arată BSOG.

Recent, BSOG a încheiat un acord de vânzare a gazelor cu o filială din România a ENGIE pentru întreaga producție de gaze naturale, mai puțin cota pe care producătorii sunt obligați să o vândă pe piața centralizată. De asemenea, BSOG a încheiat cu Transgaz un contract de transport al gazelor naturale pentru o perioadă de 15 ani.

Construirea, instalarea şi punerea în funcţiune a întregii infrastructuri marine şi terestre a Proiectului MGD se vor realiza în aproximativ doi ani, în baza unui contract de antrepriză generală încheiat cu GSP Offshore SRL („GSP”). Platforma de foraj Uranus a GSP va asigura forajul celor cinci sonde de producție.

BSOG confirmă că aproximativ 70% din totalul activităților contractate pentru Proiectul MGD provin din România.

Pentru anul 2019, BSOG are în plan finalizarea etapei de proiectare de detaliu a Proiectului MGD, începerea fabricării platformei de producţie Ana la șantierul naval din Agigea, începerea lucrărilor de construcții civile la STG și procurarea echipamentelor.

Mark Beacom, Directorul General Executiv al BSOG, a declarat: „Proiectul MGD este unul de pionierat, cu multe reuşite realizate în premieră în România. Împreună cu partenerii noştri de concesiune, apreciem în mod deosebit sprijinul pe care l-am primit pe parcurs din partea instituțiilor din România, Transgaz, comunităţii noastre din Corbu și contractorilor, care a fost vital pentru obţinerea deciziei finale de investiţie. Așteptăm cu nerabdare să construim și să punem în funcţiune acest proiect de o importanţă crucială pentru industria energetică a României.”

Despre BSOG şi partenerii săi

Black Sea Oil & Gas SRL, deţinută de Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, este o companie independentă de petrol şi gaze cu sediul în România care desfăşoară operaţiuni de explorare, dezvoltare şi exploatare a resurselor convenţionale de ţiţei şi gaze naturale. În prezent portofoliul companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime şi XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre, în care BSOG deţine o participaţie de 65% şi calitatea de operator.

Gas Plus este al patrulea cel mai mare producător de gaze naturale din Italia activ în principalele sectoare ale industriei gazelor naturale, în special în domeniul explorării, producției, achiziției, distribuției și vânzării cu amănuntul. La 31 decembrie 2017 grupul avea 45 de concesiuni de exploatare situate pe întreg teritoriul Italiei, un total de aproximativ 1.600 de kilometri de rețea de distribuție în 39 de municipalități deservind peste 72.000 de utilizatori finali, şi un număr de 181 de angajați. Gas Plus deține o participație de 15% în concesiunea privind perimetrele XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime şi XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre.

Petro Ventures, un grup privat de investiții, deține o participație de 20% în concesiunea privind perimetrele XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime şi XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre.

Carlyle Group (NASDAQ: CG) este o companie globală de investiții care administrează active în valoare de 195 miliarde dolari deţinute de peste 317 fonduri la data de 31 decembrie 2017. Carlyle investește în patru segmente – Corporate Private Equity, Real Assets, Global Market Strategies și Investment Solutions – din Africa, Asia, Australia, Europa, Orientul Mijlociu, America de Nord și America de Sud.

Carlyle acoperă diverse industrii, inclusiv: industria aerospațială, servicii guvernamentale și de apărare, consum şi retail, energie, servicii financiare, sănătate, industrie, imobiliare, tehnologie și servicii pentru mediul de afaceri, telecomunicaţii şi mass-media și transport. Grupul Carlyle deţine peste 1.600 de angajaţi în 31 de birouri din şase continente. www.carlyle.com

CIEP este un fond de 2.5 miliarde dolari care investește la nivel global în explorarea și producția de petrol și gaze, rafinarea, transportul, depozitarea şi comercializarea petrolului şi a produselor petroliere şi nu în ultimul rând în servicii conexe exploatării petrolului în Europa, Africa, America Latină și Asia.

BERD este o bancă de dezvoltare multilaterală care promovează dezvoltarea sectorului privat și a inițiativei antreprenoriale în 37 de țări din trei continente. Banca este deținută de 66 de țări, precum și de UE și BEI. Investițiile BERD urmăresc îmbunătăţirea competitivităţii, incluziunii, bunei guvernări, sustenabilităţii, rezistenţei şi integrării economiilor din regiunile în care este prezentă.

 

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...