‘Numărul oamenilor care sosesc în Grecia este în continuare prea ridicat, între 2.000 şi 3.000 pe zi’, a declarat presei Timmermans, aflat într-o vizită în Turcia. ‘Aceasta nu ne poate mulţumi’, a adăugat el.
Turcia şi UE au semnat la sfârşitul lunii noiembrie un ‘plan de acţiune’, care prevede un ajutor european de aproximativ 3 miliarde de euro autorităţilor turce, în schimbul angajamentului de a controla mai bine frontierele şi a coopera în lupta împotriva reţelelor de traficanţi.
În pofida acestui acord, numeroşi migranţi, în special refugiaţi sirieni şi irakieni, continuă să sfideze condiţiile meteorologice nefavorabile de iarnă şi încearcă traversări periculoase ale Mării Egee de pe coastele turce pentru a ajunge pe insulele greceşti.
Chiar luni, corpurile neînsufleţite a trei migranţi – două femei şi un copil de cinci ani – au fost recuperate din mare în zona de nord-vest a Turciei, după cum a informat agenţia de presă turcă Anadolu.
‘Cred că trebuie să ne accelerăm lucrările pentru a putea lansa proiecte’, a subliniat de asemenea prim-vicepreşedintele Comisiei.
În finalul întâlnirii de luni dimineaţă cu Timmermans, ministrul turc al afacerilor europene, Volkan Bokzir, a relansat ideea acordării unor permise de muncă refugiaţilor sirieni, evocată de mai multe ori, dar niciodată concretizată până în prezent şi a promis o mai bună şcolarizare a copiilor acestora.
Responsabilul european s-a declarat ‘încurajat’ de aceste declaraţii.
Turcia, care a primit 2,2 milioane de sirieni şi 300.000 de irakieni care au fugit din ţara lor din cauza războiului, a devenit unul din principalele puncte de plecare ale migranţilor care vor să se instaleze în Europa.
Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), peste un milion de migranţi au intrat în UE în 2015, dintre care aproape 850.000 traversând Marea Egee.