„O indexare automată ar fi, în general, în conformitate cu politica noastră. Directiva privind impozitarea produselor energetice şi electricităţii nu impune statelor membre indexarea taxelor în funcţie de inflaţie. Dacă doresc, o pot face, însă cu condiţia să se asigure că nivelul minim de taxare specificat în legislaţie este respectat”, a declarat Franck Arrii.
Totodată, ofiţerul de presă a precizat că intenţia Guvernului de la Bucureşti „nu pare a încălca articolul 13 din Directiva privind impozitarea produselor energetice şi electricităţii”. Articolul 13, alineatul 1, al Directivei 96/2003/EC stipulează că „pentru statele membre care nu au adoptat moneda euro, valoarea euro în monedele naţionale care trebuie aplicată valorii ratelor de impozitare se fixează o dată pe an”. „Ratele care trebuie aplicate sunt cele obţinute în prima zi lucrătoare din luna octombrie şi publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi se aplică de la data de 1 ianuarie a următorului an calendaristic”, se mai arată în articol.
La alineatul 2 se precizează că „statele membre pot menţine valorile de impozitare aflate în vigoare în momentul adaptării anuale prevăzute în alineatul (1) în cazul în care conversia sumelor nivelului de impozitare exprimat în euro ar conduce la o creştere a nivelului de impozitare exprimat în monedă naţională mai mică de 5 % sau de 5 euro, reţinându-se valoarea cea mai mică”.
Accizele vor fi indexate de la 1 ianuarie 2014 în funcţie de rata inflaţiei şi nu de cursul de schimb, a declarat, luni, premierul Victor Ponta, confirmând informaţile publicate în urmă cu câteva zile de MEDIAFAX.
Surse oficiale au declarat săptămâna trecută că nivelul accizelor ar putea fi stabilit, începând din 2014, prin indexarea valorilor actuale cu rata inflaţiei, renunţându-se astfel la calculul legat de cursul de schimb anunţat de BCE la 1 octombrie, care în acest an a fost sub cel din 2012.
Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, afirmase anterior la GÂNDUL LIVE că Guvernul intenţionează să renunţe anul viitor la stabilirea accizelor în funcţie de cursul de schimb valutar din data de 1 octombrie, fără să precizeze însă care va fi noua modalitate de calcul.
Banca Centrală Europeană a aunţat la 1 octombrie un curs de 4,4485 lei pe euro, mai redus cu 1,6% faţă de rata de schimb de 4,5223 lei/euro utilizată în acest an.
Modificarea metodologiei de calcul a accizelor a fost convenită cu Fondul Monetar Internaţional.