Oficial. Combinatul de alumină Alum Tulcea se închide pentru 17 luni, din cauza exploziei prețurilor la energie și gaze

Alum Tulcea, parte a grupului Alro, se va închide de la 1 august pentru 17 luni, a anunțat azi grupul Alro într-un comunicat de presă.
Mihai Nicuţ - joi, 21 iul. 2022, 11:58
Oficial. Combinatul de alumină Alum Tulcea se închide pentru 17 luni, din cauza exploziei prețurilor la energie și gaze

Iată ce a comunicat grupul Alro astăzi Bursei de Valori București:

“Conducerea companiei a propus pentru aprobarea Adunarii Generale a Actionarilor, care va avea loc in data de 29 iulie 2022, suspendarea temporara a operatiunilor de productie de alumina ale ALUM, incepand cu data de 1 august 2022 pentru o perioada estimata de 17 luni, concomitent cu pastrarea specialistilor cheie din toate departamentele fabricii pentru a fi pregatiti pentru reluarea productiei atunci cand evolutia preturilor produselor energetice o va permite.

ALUM va continua sa desfasoare activitati de cercetare si dezvoltare si operatiuni de logistica a aluminei si, de asemenea, va demara actiuni de reparatii si mentenanta a echipamentelor sale, pentru a fi pregatita pentru o repornire rapida a productiei de alumina atunci cand piata o va permite.

Scopul acestor masuri decisive, care sunt pe deplin compatibile cu tehnologia utilizata in rafinaria de alumina a ALUM, este de a conserva activele Grupului si de a mentine stabilitatea financiara a Grupului la un nivel solid, pentru a fi pregatit sa faca fata provocarilor, in actualul mediu economic deosebit de dificil”.

Anunțul închiderii a venit de la sinficaliști, cu mai mult timp în urmă. De vină pentru situația creată este explozia prețurilor la energie și gaze.

„Criza economica generata de pandemie a fost intensificata de criza energetica din 2021 ca urmare a cresterii accelerate a preturilor la electricitate si la gazele naturale, cu un impact negativ asupra costurilor de productie pentru alumina calcinata si aluminiul electrolitic. Costul gazelor naturale pentru o tona de alumina este semnificativ mai mare decat pretul unei tone de alumina importata si livrata catre ALRO”, a declarat Gheorghe Dobra, Director General ALRO si Presedinte al Consiliului de Administratie al ALUM.

„Concret, alumina produsa de ALUM ar ajunge la un cost de peste 900 USD/tona, in timp ce pretul aluminei pe pietele internationale este de aproximativ 500 USD/tona. Ponderea produselor energetice doar in costul total al aluminei este remarcabil de mare, ajungand la aproximativ 500 USD/tona in 2022”, a adaugat el.

“Pretul gazului a crescut de zece ori de la 18 EUR/MWh in T1 2021, la peste 180 EUR/MWh in T4 2022. Pretul energiei electrice a urmat aceeasi tendinta si de la 60 EUR/MWh in T1 2021, a ajuns si a depasit 500 EUR/MWh in T4 2022. In prezent, pe piata exista un deficit de energie electrica si de gaze naturale pentru consumatori.

Pretul certificatului de emisii de CO2 a crescut de la circa 25 EUR/certificat la sfarsitul anului 2020, pana la peste 90 EUR/certificat, in prezent.

ALRO si ALUM au dezvoltat scenarii de functionare la un prag minim de rentabilitate sau de reducere apierderilor financiare prin suspendarea anumitor activitati de productie si trecerea unor echipamente de productie in stand-by. ALRO a redus productia de aluminiu primar cu 60% prin inchiderea a trei hale de electroliza si ALUM si-a revizuit programul de productie in functie de nivelul de alumina calcinata necesar pentru ALRO, dar odata cu cresterea continua a preturilor, costul aluminei a atins un nivel nesustenabil”, se mai arată în comunicat

Te-ar mai putea interesa și
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Un cartier din România are o ofertă generoasă pentru cei care sunt în căutarea unui apartament de închiriat. Aflată în apropierea polului de birouri din nordul Bucureștiului, zona a atras......
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, costuri mai mari (retrospectivă 2024)
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, ...
Sectorul auto european s-a confruntat cu numeroase probleme în 2024, începând cu scăderea vânzărilor din cauza cererii ...
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia a atacat miercuri sistemul energetic al Ucrainei și unele orașe cu rachete de croazieră și rachete balistice plus ...
Rusia foloseşte din ce în ce mai mult bitcoin şi alte criptomonede în schimburile comerciale cu alte ţări, pentru a ocoli sancţiunile Occidentului
Rusia foloseşte din ce în ce mai mult bitcoin şi alte criptomonede în schimburile comerciale cu alte ţări, pentru a ...
Companiile ruseşti au început să folosească bitcoin şi alte monede digitale în plăţile lor internaţionale, după ...