Oficial. Contribuția de cogenerare, plătită de toți consumatorii de energie în factură, a crescut cu 50%

Contribuția de cogenerare, o taxă plătită de toți consumatorii de energie electrică direct în factură, pentru susținerea centralelor electro-termice care produc combinat energie electrică și termică a fost majorată cu circa 50% de către Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Totuși, majoritatea consumatorilor o vor plăti din aprilie 2022.
Mihai Nicuţ - vin, 29 oct. 2021, 13:34
Oficial. Contribuția de cogenerare, plătită de toți consumatorii de energie în factură, a crescut cu 50%

Contribuția de cogenerare va avea o valoare de 2,55 bani/kWh începând cu data de 1 noiembrie 2021, potrivit Ordinului ANRE nr. 111 publicat deja în Monitorul Oficial.

Contribuția pentru cogenerarea eficientă este acum de 17 lei/MWh (1,7 bani/kWh), fără TVA, și o vedeți în factura dvs. de energie electrică. Așadar, după 1 noiembrie, această taxă va fi cu 50% mai mare.

Creșterea ei este generată de creșterea unor costuri ale producătorilor de energie în cogenerare, cum ar fi prețul mult mai mare al gazelor naturale și creșterea cotațiilor certificatelor de carbon.

Banii din această taxă vor merge către 27 de companii producătoare de energie electrică și termică în cogenerare, ce operează 35 de centrale. Cel mai mare dintre ei este Electrocentrale București (Elcen).

În total, de când există această schemă, din 2011, consumatorii de energie electrică din România au plătit circa 1,7 miliarde de euro, până în anul 2020. Din păcate, deși schema era gândită initial pentru a se finanța investiții noi, nu s-a făcut mai nimic, iar banii au fost folosiți pentru cheltuielile curente, de fapt, ale producătorilor de energie electric și termică.

Impactul în facturi, la primăvară

Deși ar fi trebuit ca toți consumatorii de energie electrică să plătească în facturi această taxă începând cu factura din decembrie, ultimele reglementări amână, în mare parte, impactul ei până la primăvară. Asta pentru că, potrivit noii legi promulgate deja de Președinte, prețurile la energie electrică pentru casnici se plafonează și, ulterior, se compensează iar pentru clienți comerciali de genul IMM-urilor, microîntreprinderilor, PFA, cabinete individuale, profesii liberale, această taxă, ca și certificatele verzi și costurile de rețea, nu se plătesc.

Perioada în care se acordă aceste facilități este cuprinsă între 1 noiembrie 2021 și 31 martie 2022, așadar toți consumatorii vor plăti această taxă din primăvară.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...