Vești proaste pentru șoferii care așteptau ca, după falimentul City Insurance, Statul să intervină pentru a opri creșterea prețurilor RCA, așa cum s-a întâmplat în 2016, după falimentele Astra Asigurări și Carpatica Asig. Șefa organizației europene a firmelor de asigurare spune clar că la Bruxelles se știe deja despre intențiile unui senator român în această direcție și că oficialii sunt pregătiți să deschidă o nouă procedură de infrigement și să trimită cazul la Curtea Europeană de Justiție.
” Știu că după falimentul CITY Insurance s-a ajuns la o discuție îngrijoratoare privind plafonarea primelor RCA. Aceasta este o problemă mai veche, deoarece Comisia Europeană a început o procedură de infringement la adresa României în 2017. Știu că, acum, Comisia discută cu autoritățile române privind mecanismele de control al prețurilor (incluse în Legea 132/2017 – n.red.) și înțelegem că se fac pași în direcția rezolvării acestei situații. Deși nu sunt un purtător de cuvânt al Comisiei, dacă aceste discuții nu vor fi rezolvate în sensul dorit, înțelegem că există opțiunea și posibilitatea ca acest caz să fie transmis mai departe Curții Europene de Justiție….Asigurătorii trebuie să se afle în poziția de a stabili primele de asigurare la un nivel care să poată permite plata daunelor viitoare și să își îndeplinească toate obligațiile. Dacă primele nu sunt aliniate riscurilor, avem o provocare ce ține de Directiva Solvabilitate II…Mecanismele de plafonare a prețurilor nu reprezintă un semnal care să îi motiveze pe asigurători să intre într-o piață. „, a declarat Michaela KOLLER, Director General, Insurance Europe, în cadrul unei dezbateri organizate de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR).
Koller se referă la o inițiativă parlamentară, care, deși e greu de crezut că are vreo șansă de a trece, având în vedere inclusiv pasajele pe alocuri ilare pe care le conține, a stârnit reacții violente din partea asigurătorilor de la noi.
De altfel, România se află și astăzi într-o procedură de infrigement care vizează prevederi legale ce împiedică asigurătorii să stabilească liber prețurile. Această procedură a fost declanșată ca răspuns al asigurătorilor chiar la precedenta plafonare a prețurilor, decisă de Guvernul Cioloș în 2016, după falimentele Astra și Carpatica. Deocamdată nu am ajuns la faza de a fi obligați de Curtea Europeană de Justiție să plătim amenzi, însă acest lucru se poate întâmpla, dacă proiectul de schimbare a legii conform cu impunerile CE nu va fi adoptat curând. În mare este vorba despre retragerea obligativităților privind raportarea la ASF a formulelor de calcul a prețului precum și de eliminarea plafonului privind ponderea cheltuielilor administrative în prețul RCA.