Oficial FMI: Europa emergentă va înregistra o relansare modestă în 2014

Economica.net
13 01. 2014
fmi_06915200_26543700

Aasim Husain, director adjunct al departamentului european al FMI, a apreciat că ţările cu deficite de cont curent şi dezechilibre fiscale mari riscă să fie penalizate de pieţe în condiţiile în care băncile centrale din economiile avansate încep să retragă măsurile de stimulare. De asemenea, Aasim Husain este îngrijorat că creşterea creditelor bancare neperformante afectează potenţialul de creştere în regiune, deşi a estimat că este posibil ca creditele neperformante să atingă nivelul maxim în acest an dacă creşterea economică va continua să prindă viteză.

‘Mă aştept ca creşterea economică din 2014 să fie una de ordinul a 2,5%, comparativ cu o estimare de aproximativ 1,75% pentru 2013’, a declarat Aasim Husain. Un astfel de nivel este mult sub creşterea de peste 5% înregistrată de fostele ţări comuniste în anii de boom. De asemenea, este vorba de un ritm de creştere net inferior avansului de 4-5% înregistrat de alte economii emergente.

Aasim Husain a subliniat că regiunea Europei emergente este în continuare departe de o creştere robustă în condiţiile în care fluxurile de capital sunt sub nivelul de dinaintea crizei, băncile străine domină în continuare regiunea iar investiţiile sunt la un nivel scăzut.

Confruntate cu cerinţe de capital mai mari acasă, băncile străine au început să-şi reducă finanţare către diviziile din regiunea Europei emergente. ‘Cred că fenomenul de deleveraging şi prin aceasta înţeleg reducerea finanţării externe către băncile din regiune va continua’, a spus Aasim Husain, adăugând că în aceste condiţii golul va trebui să fi acoperit de finanţarea internă.

În plus, deşi până acum intenţia Rezervei Federale americane de a începe să-şi reducă măsurile de stimulare nu a provocat până acum valuri, Aasim Husain avertizează că unele state din Europa emergentă se confruntă în continuare cu riscuri. ‘Cred că îngrijorările iniţiale au fost puţin exagerate, dar nu cred că am ieşit încă din zona de pericol’, a spus Husain, citând cazul ţărilor cu deficite de cont curent sau deficite bugetare mari.

‘Statele cu vulnerabilităţi externe, cele care au şi avut cele mai mari răspunsuri la mijlocul lui 2013, Turcia, Ucraina şi Serbia, mă aştept să fie şi în viitor cele mai vulnerabile. Însă alături de acestea, ţările cu nevoi mari de finanţare externă, mă gândesc la Ungaria, Croaţia, Serbia şi Ucraina, aceste economii au o vulnerabilitate mai mare şi riscă să se confrunte cu turbulenţe mai mari dacă pieţele vor reacţiona similar la viitoarele decizii de reducere a măsurilor de stimulare’, a mai spus Husain.

La începutul acestei luni, directorul general al FMI, Christine Lagarde a declarat că Fondul Monetar Internaţional (FMI) intenţionează ca să-şi revizuiască, în sus, estimările privind creşterea economiei mondiale. În mod normal, FMI publică în luna ianuarie noile sale estimări privind evoluţia economiei mondiale.