Oficial: FMI îşi va desemna viitorul director general până la începutul lunii martie
Candidaturile urmează să fie depuse de joi până pe 10 februarie, iar Consiliul de Administraţie al Fondului, care reprezintă cele 188 de state membre, speră să facă alegerea finală ‘până pe 3 martie’ pe baza ‘consensului’, a menţionat instituţia într-un comunicat.
Numită în iulie 2011 la conducerea Fondului pentru un mandat de cinci ani, Christine Lagarde a spus în mai multe rânduri că este ‘deschisă’ la ideea de a candida din nou.
‘Sunt pregătită să servesc’, a afirmat în octombrie directorul general care i-a urmat în funcţie lui Dominique Strauss-Kahn, implicat într-un scandal sexual.
Între timp, fostul ministrul francez al economiei a fost trimisă în faţa justiţiei din ţara sa pentru presupusă ‘neglijenţă’ în afacerea Tapie-Crédit Lyonnais, dar FMI şi-a exprimat imediat ‘încrederea’ în ea.
În comunicatul său dat publicităţii miercuri, FMI şi-a exprimat speranţa într-un proces de desemnare ‘deschis, bazat pe merite şi transparent’, chiar dacă pentru moment nimeni nu s-a declarat oficial candidat.
Pe baza unei reguli tacite, europenii au dreptul să desemneze persoana la conducerea FMI, iar americanii îşi rezervă preşedinţia Băncii Mondiale.
În 2011, Christine Lagrade l-a avut totuşi ca adversar pe guvernatorul băncii centrale a Mexicului Agustin Carstens.
Potrivit ediţiei de miercuri a publicaţiei franceze Le Canard Enchaîné, Franţa se gândeşte să sprijine candidatura franco-ivorianului Tidjane Thiam, patronul Credit Suisse, pentru a evita problemele judiciare ale Christinei Lagarde.
Întrebat de canalul american CNBC la Davos, Tidjane Thiam a dezminţit informaţia, dând asigurări că este ‘foarte concentrat’ asupra misiunii sale la Credit Suisse. ‘Am avut o singură strategie în cariera mea, aceea de a face bine munca mea’, a adăugat el.