Oficial MFP: Obligaţiunile municipale sunt o parte a datoriei publice locale, dar oferă flexibilitate şi transparenţă

Obligaţiunile municipale reprezintă o parte a datoriei publice locale, dar oferă o mai mare flexibilitate şi transparenţă faţă de un împrumut obişnuit, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Ştefan Nanu, director general în Direcţia Generală Trezorerie şi Datorie Publică din Ministerul Finanţelor Publice /MFP/.
Economica.net - joi, 11 dec. 2014, 11:40
Oficial MFP: Obligaţiunile municipale sunt o parte a datoriei publice locale, dar oferă flexibilitate şi transparenţă

‘Trebuie avute în vedere mai multe aspecte în privinţa obligaţiunilor municipale. Unul dintre ele este cel legal şi de control, prin prisma faptului că obligaţiunile municipale sunt, totuşi, o parte a datoriei publice locale. Aici sunt anumite constrângeri impuse de ţintele de deficit bugetar, de nişte constrângeri la nivel european în privinţa datoriei publice şi asta face ca, practic, spaţiul de emitere a obligaţiunilor municipale să fie unul nu foarte larg. Mă gândesc că, în zilele noastre, investitorii se uită foarte mult la lichiditatea unui instrument. Pe de altă parte, obligaţiunile municipale, spre deosebire de alte alternative cum ar fi împrumuturile clasice din bănci, oferă o flexibilitate şi o transparenţă. Piaţa obligaţiunilor municipale arată acum cumva similar cu cea a obligaţiunilor guvernamentale de la începutul anilor 2000. Era o piaţă fragmentată, cu un management haotic de emisiune’, a menţionat Nanu.

Obligaţiunile municipale reprezintă un împrumut acordat autorităţii publice locale (emitent) de către investitori persoane fizice şi/sau juridice de pe piaţa de capital, pe o perioadă bine determinată, la o dobândă stabilită în momentul emiterii obligaţiunilor. Emitentul se angajează, în schimbul împrumutului, la plata unei dobânzi la intervale de timp fixate în Prospect şi la rambursarea valorii nominale a obligaţiunilor municipale cumpărate la scadenţă sau la date prestabilite, scrie Agerpres.

Emitenţii de obligaţiuni municipale sunt: comune, oraşe/municipii şi consilii judeţene.

Potrivit BVB, primele obligaţiuni municipale admise la tranzacţionare au fost cele emise de oraşele Predeal şi Mangalia. În prezent, municipiul Timişoara este autoritatea locală cea mai activă pe piaţa obligatară a BVB, cu nu număr de şapte emisiuni de obligaţiuni.

Bursa de Valori Bucureşti /BVB/ organizează, joi, conferinţa de specialitate cu tema ‘Perspectivele dezvoltării pieţei obligaţiunilor municipale la Bursa de Valori Bucureşti’.

Te-ar mai putea interesa și
Nouă scumpire a carburanților, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Nouă scumpire a carburanților, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Benzina și motorina s-au scumpit azi la stațiile de distribuție a carburanților, pentru a treia oară în această lună....
Şi totuși. Cum a preluat Coaliția PSD-PNL guvernarea și ce lasă în urmă? Ce moștenire lasă Guvernul Ciolacu?
Şi totuși. Cum a preluat Coaliția PSD-PNL guvernarea și ce lasă în urmă? Ce moștenire lasă Guvernul Ciolacu?
De 3 ani de zile, românii aud apocalipsă, dezastru. Zi de zi.
Metroul de Cluj: Imagini cu „cârtițele” care au ajuns la Florești
Metroul de Cluj: Imagini cu „cârtițele” care au ajuns la Florești
Pasionații de infrastructură au postat imagini video cu piesele "cârtițelor" care au fost aduse în localitatea Florești, ...
PPC a câștigat procesul cu ANPC, în primă instanță, pentru o amendă de 52 de milioane de lei. Amenda a fost anulată de instanță
PPC a câștigat procesul cu ANPC, în primă instanță, pentru o amendă de 52 de milioane de lei. Amenda a fost anulată ...
PPC Energie, unul dintre cei mai furnizori de energie din România a obținut, în primă instanță, câștig de cauză ...