Oficiali ai CE vor veni în România în noiembrie, pentru discuţii privind proiectele presuspendate
Consilierul de stat al premierului Eugen Teodorovici a arătat că suma corecţiilor financiare aplicate de CE pentru nereguli identificate în derularea mai multor programe sunt cuprinse între 10%-25%, în funcţie de programul operaţional, valoarea totală urmând să fie stabilită la finalul discuţiilor cu oficialii europeni.
„Este destul de dificil să remediem într-un timp foarte scurt aceste deficienţe. Vom acţiona încă de mâine prin trimiterea Comisiei Europene a modului în care fiecare minister în parte responsabil a respectat ceea ce Comisia a solicitat în ultima perioadă şi există şanse, în funcţie de modul în care vom soluţiona aceste deficienţe, ca până la final de an, în situaţia în care acest lucru va fi acceptat de partea comunitară, să deblocăm planurile operaţionale, parţial sau total”, a spus consilierul de stat.
Serviciile Comisiei Europene au informat autorităţile române, printr-o scrisoare, că au decis să „presuspende” cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE.
„Acest fapt vine ca urmare a unor deficienţe grave din cadrul sistemului de gestionare şi control al programelor «Transport», «Regional» şi «Creşterea competitivităţii economice». Problemele sunt legate de domeniul achiziţiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum şi de prevenirea şi detectarea fraudei şi a conflictelor de interese. Această acţiune este urmarea unei analize aprofundate şi înseamnă că nu se vor mai face plăţi până la adoptarea unor măsuri pentru remedierea acestor probleme. Creanţele vor fi însă rambursate imediat ce acţiunile necesare sunt întreprinse de autorităţile române”, precizează sursa citată.
De asemenea, „pentru a proteja bugetul UE”, au fost propuse corecţii financiare pentru aceste trei programe şi pentru programul „Mediu”, informează sursa citată.
„Acestea ar acoperi între 10 şi 25% din plăţi. Dar aceşti bani nu ar trebui pierduţi. Dacă România acceptă corecţiile, sumele în cauză ar putea fi utilizate pentru alte proiecte – corect implementate – din cadrul aceluiaşi program”, se menţionează în comunicat.
CE precizează că măsurile adoptate fac parte dintr-o procedură reglementată de protejare a intereselor financiare ale UE şi a modalităţilor de utilizare a banilor contribuabililor, Comisia aplicând aceleaşi norme şi standarde pentru toate statele membre.
Comisia solicită autorităţilor române să ia de urgenţă măsuri în acest sens, deoarece fondurile UE reprezintă principala sursă de investiţii în România şi, prin urmare, un factor esenţial de creştere.