Oficiali din UE și China vor negocia din nou taxele impuse mașinilor electrice importate în Europa

03 11. 2024
Masini made in china

Ministerul Comerțului din China a confirmat o viitoare vizită a unor oficiali ai Comisiei Europene în Asia pentru negocieri privind taxarea suplimentară a mașinilor „made in China” comercializate în Europa.

„China salută acest lucru și speră că următoarea rundă de consultări se va desfășura în conformitate cu principiile pragmatismului și echilibrului, cu scopul de a ajunge la o soluție reciproc acceptabilă”, au menționat oficiali ai executivului de la Beijing.

Joi, pe 30 noiembrie 2024, au intrat în vigoare noile măsuri punitive ale Comisiei Europene (CE) în privința mașinilor electrice produse în China și vândute în Europa.

Taxele vamale suplimentare, care se adaugă celor vamale deja existente de 10%, vor fi aplicate mai multor companii printre care BYD, Geely și SAIC. În cazul mașinilor BYD taxele suplimentare sunt de 17%, în cel al vehiculelor Geely de 18,8%, iar în cel al automobilelor vândute sub mărci ale grupului SAIC de 35,3%. Altor companii care au cooperat cu CE în timpul investigaţiei li se vor aplica taxe de 20,7%. În urma solicitării de examinare individuală, pentru maşinile Tesla de vor aplica taxe de 7,8%.

Noile taxe se vor aplica timp de cinci ani dacă negocierile aflate, după cum se vede, încă în curs, nu vor duce la un alt rezultat.

Pe lângă discuțiile cu oficiali ai statului chinez, autoritățile europene au încercat și negocieri punctuale cu producătorii implicați. Deranjat de aceste negocieri separate, guvernul de la Beijing le-a solicitat europenilor să le oprească și chiar a convocat o întâlnire cu companiile chineze care exportă în Europa pentru a le cere să oprească investițiile în țările din UE care sprijină aplicarea acestor taxe suplimentare.

Pe 4 octombrie 2024, Comisia Europeană a anunțat că, în urma votului statelor europene pe tema noilor taxe suplimentare pentru mașinile electrice produse în China și exportate în Europa zece state au votat „pentru” – Bulgaria, Danemarca, Estonia, Franța, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia și doar cinci „împotrivă” – Germania, Ungaria, Malta, Slovacia și Slovenia. România a făcut parte dintre cele 12 state care s-au „abținut” – Austria, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Finlanda, Grecia, Luxemburg, Portugalia, ROMÂNIA, Spania, Suedia.