Oficiali UE: Nu ştim când va fi ridicat MCV, nu putem ghici viitorul

Comisia Europeană intenţionează să prezinte următorul raport MCV la sfârşitul anului 2017, dar estimarea datei când România şi Bulgaria nu vor mai fi monitorizate sub acest mecanism este un demers imposibil pentru că, spun oficiali europeni, 'nu putem ghici viitorul'.
Economica.net - mie, 25 ian. 2017, 15:08
Oficiali UE: Nu ştim când va fi ridicat MCV, nu putem ghici viitorul

‘Sperăm că abordarea noastră va contribui la obţinerea consensului pentru ca România şi Bulgaria să avanseze în ritmul cerut. Nu putem estima când se va încheia Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru că nu avem un glob de cristal cu care să ghicim viitorul’, au declarat surse europene în cadrul unui briefing de presă, susţinut la Bruxelles şi transmis prin teleconferinţă la Bucureşti şi Sofia.

Din punct de vedere procedural, atunci când Comisia Europeană consideră că nu mai este nevoie de monitorizare, supune propunerea atenţiei Consiliului European şi pledează pentru ridicarea MCV în faţa statelor membre, au explicat sursele citate.

‘Dacă membrii Consiliului ridică observaţii, le luăm în calcul şi derulăm consultări. În final, propunerea de ridicare a MCV trebuie să facă obiectul unui consens în Consiliu’, au detaliat oficialii europeni.

Imposibilitatea de a estima când va fi ridicat MCV face posibile o serie de speculaţii privind preluarea de către Bulgaria şi România a preşedinţiei prin rotaţie a Consiliului European.

În cazul în care mecanismul nu este ridicat până la începutul anului 2018, Bulgaria va marca o premieră în cadrul UE, devenind primul stat care preia preşedinţia în condiţiile în care se află sub monitorizarea Comisiei Europene.

‘Din punct de vedere legal nu există probleme într-o astfel de situaţie, dar e posibil ca autorităţile bulgare să nu poată prezida şedinţele Consiliului pe anumite teme’, au spus surse europene.

România urmează să preia preşedinţia prin rotaţie la 1 ianuarie 2019.

În cel mai recent raport MCV publicat miercuri la Bruxelles, Comisia anunţă că ‘are intenţia de a prezenta următorul raport la sfârşitul anului 2017 şi este pregătită să ofere asistenţă suplimentară pentru a ajuta la consolidarea caracterului ireversibil al progreselor înregistrate şi să încheie, astfel, monitorizarea şi verificarea efectuate în cadrul mecanismului’.

În document se arată că atunci când măsurile prevăzute la fiecare din obiectivele de referinţă vor fi întreprinse, obiectivul respectiv va fi considerat provizoriu finalizat.

‘Atunci când acest lucru va fi valabil pentru toate obiectivele de referinţă, MCV va fi închis. Prin urmare, recomandările formulate pot fi considerate suficiente pentru îndeplinirea acestui obiectiv – cu excepţia cazului în care evoluţiile inversează în mod clar sensul progreselor.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu, despre lucrările făcute în zonele inundate din Galați: După ce se vor finaliza investiţiile în primul rând şi la Apele Române, sunt ferm convins că ceea s-a întâmplat nu o să se mai întâmple (Video)
Ciolacu, despre lucrările făcute în zonele inundate din Galați: După ce se vor finaliza investiţiile în primul rând ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, la Galaţi, după ce a vizitat zonele inundate din localitatea Pechea, că este ferm convins că, după finalizarea investiţiilor din zonele afectate......
MMSS: 942.889 de persoane cu dizabilități erau înregistrate la 30 iunie 2024
MMSS: 942.889 de persoane cu dizabilități erau înregistrate la 30 iunie 2024
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la finele lunii iunie 2024, de 942.889, dintre care 98,34% (927.275 de ...
Compania T-Mobile a fost victima unui atac de piraterie cibernetică lansat de serviciile secrete chineze –  surse WSJ
Compania T-Mobile a fost victima unui atac de piraterie cibernetică lansat de serviciile secrete chineze – surse ...
Compania de telecomuncații T-Mobile s-a numărat printre entitățile atacate de o operațiune de spionaj cibernetic realizată ...
Cel mai mare furnizor de energie electrică din Austria dă o nouă lovitură în România
Cel mai mare furnizor de energie electrică din Austria dă o nouă lovitură în România
Subsidiara din România a Wien Energy a a obținut autorizația de construire pentru un parc fotovoltaic în județul Olt.