Oficialii ambasadei SUA de la Bucureşti critică taxa pe stâlp
„Am văzut dezamăgirea companiilor şi a altor părţi interesate când guvernul a decis să adopte o ordionanţă de urgenţă care stabileşte o taxă pe construcţiile speciale (…), la o zi după ce fusese publicată pe weebsite-ulk Ministerului Finanţelor pentru consultare. Clar , o zi nu este suficientă pentru a permite consultări eficiente cu părţile interesante”, a declarat Duane Butcher, ataşatul comercial al SUA la Bucureşti.
Totodată, „Guvernul nu a efectuat un studiu de impact pentru a evalua efectul noii taxe”, a mai adăugat oficialul american.
„Investitorii vor ezita să vină în România, iar cei ce se află deja nu îşi vor extinde investiţiile dacă nu există egalitate de tratament sau dacă principiile statului de drept nu sunt aplicate consecvent”, a mai spus Duane Butcher.
De asemeni, interesul investitorilor în noi oferte publice iniţiale de acţiuni ar putea să scadă, dacă „România nu-şi elaborează strategia energetică transparent”, a adăugat oficialul american.
La începutul lunii noiembrie Guvernul a anunţat că va introduce plata impozitului pe proprietate pentru construcţiile speciale exceptate până în prezent, reprezentând 1,5% din valoarea activului. Printre construcţiile speciale sunt sondele de ţiţei, gaze, sare, platforme de foraj marin, reţele de conducte pentru transportul ţiţeiului şi produselor petroliere.
Taxa de 1,5% se aplică în fiecare an, pe toată durata existenţei activului.
Taxa de 1,5% este un stimulent puternic să nu mai investim. În funcție de cum va arăta în final, va trebui să reanalizăm investițiile viitoare în România” a declarat în noiembrie David Daives, director financiar al OMV și membru în boardul Petrom, cea mai mare companie românească şi una dintre principalele companii private vizate de noua taxa.