Oficialii E.On cer un program de ofertare a energiei electrice în piață, în contextul re-liberalizării. “Sperăm ca 1 aprilie să nu fie o zi a păcălelilor”

Claudia Griech, director general al E.On Energie România, unul dintre furnizorii importanți de energie electrică din România, spune că, după modelul pieței de gaze, autoritățile ar trebui să introducă și un mecanism obligatoriu de ofertare a energiei electrice în piață, la care să fie obligați producătorii, în contextul re-liberalizării pieței.
Mihai Nicuţ - vin, 04 oct. 2024, 13:44
Oficialii E.On cer un program de ofertare a energiei electrice în piață, în contextul re-liberalizării. “Sperăm ca 1 aprilie să nu fie o zi a păcălelilor”

Griech a spus că autoritățile nu pregătesc suficient momentul 1 aprilie 2025, când, cel puțin potrivit legisalției actuale, piața de energie electrică va fi complet liberalizată, iar plafoanele de preț de la consumatorii finali ridicate.

„Spuneam anul trecut că avem luxul de a avea un an la dispoziție în care să pregătim revenirea la piața liberă, tocmai pentru că eu cred cu tărie că o piață liberă este cea în care clientul hotărăște ce furnizor vrea, ce servicii vrea, deci dăm clientului puterea de a alege.

În același timp, aș spune că luxul de care vorbeam în urmă cu ceva vreme nu îl mai avem, pentru că, din păcate, sunt foarte multe lucruri care nu s-au întâmplat încă. Începem cu incertitudinea dacă 1 aprilie va fi sau va fi din nou o zi a păcălelilor”, a spus Claudia Griech, la o conferință pe teme de energie organizată de publicația specializată InvesTenergy.

“Neavând certitudinea legislativă dacă într-adevăr acest lucru se va întâmpla – revenirea la piața liberă – împreună cu faptul că noi nu putem să spunem că activăm în momentul de față într-o piață funcțională, da, în teorie sunt de acord că 1 aprilie este o oportunitate, dar este o oportunitate doar dacă sunt îndeplinite niște precondiții.”, a afirmar Griech.

Problema este la contractare. Numărul și volumul tranzacțiilor din piață, pentru energie electrică cu livrare după momentul 1 aprilie, sunt scăzute, iar puținele camtități care au fost și vândute de producători nu au ajuns la furnizorii mari, ci mai degrabă la traderi. Ca atare, furnizorii mari nu au încă contractată energia pentru clienții lor, după momentul re-liberalizării și, în lipsa lichidității, majoritatea nici nu știu încă ce preț să propună clienților.

Fiecare parte este pe poziția sa înainte de mpmentul liberalizării. Producătorii încearcă să vândă cât mai scump energia cu livrare la anul, iar furnizorii caută, desigur, să o cumpere cât mai ieftin, pentru că au clienți finali în spate, pe care îi pot pierde dacă vin cu prețuri finale prea mari.

În acest context, Claudia Griech spune că ar fi util un program obligatoru de ofertare de energie electrică, așa cum a fost în piața de gaze. Un “electricity release program”, pe modelul “gas release program”.

“Dacă este să ne referim la piața de energie electrică, haideți să fim onești și să spunem că noi am fost într-o piață semi-lichidă inclusiv înainte de momentul de criză energetică. La gaze naturale am fost și suntem într-o piață lichidă, așa că precondiția pentru un furnizor – tocmai pentru a putea să cumpere energia din piață în așa fel încât să poată oferi un preț corect către clienții lui – este lichiditatea pieței.

Or, dacă noi nu ne ocupăm de asigurarea cadrului în așa fel încât să avem o piață lichidă, cred că degeaba ne întrebăm cum o să fie prețurile. Este foarte clar, prețurile vor fi întotdeauna aliniate la piață, dar noi trebuie să facem ca piața să fie funcțională.

Și spunem deja de foarte multă vreme, odată cu liberalizarea pieței de gaz, am avut un instrument, respectiv „Gas release program”, un instrument care a asigurat lichiditatea în piață, cred că este foarte indicat ca autoritățile să se gândească, pentru a avea o piață funcțională, să avem și un „Electricity release program”, pentru a putea asigura lichiditatea, implicit competitivitatea pieței”, a spus directorul general al E.On Energie România.

E.On Energie România, membră a Grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate şi soluţii energetice având un portofoliu de 3,4 milioane de clienţi, atât rezidenţiali, cât şi companii şi municipalităţi.

Te-ar mai putea interesa și
Magistrala 6 de metrou: Restricții suplimentare de circulație la Fântâna Miorița. Cum au evoluat lucrările la secțiunea 1 Mai – Tokyo în a doua jumătate a lui septembrie VIDEO
Magistrala 6 de metrou: Restricții suplimentare de circulație la Fântâna Miorița. Cum au evoluat lucrările la secțiunea ...
Metrorex anunță vineri că, începând cu data de 5 octombrie 2024, în zona Fântâna Miorița vor intra în vigoare restricții suplimentare de circulație. Tot vineri, au apărut imagini video......
Fechet: Avem din ce în ce mai multe investiţii private în proiecte sănătoase pentru mediu
Fechet: Avem din ce în ce mai multe investiţii private în proiecte sănătoase pentru mediu
România are din ce în ce mai multe investiţii private în proiecte sănătoase pentru mediu şi tot mai multe administraţii ...
Bulgaria a avut cel mai bun an pentru turism în 2024
Bulgaria a avut cel mai bun an pentru turism în 2024
Anul 2024 este cel mai bun pentru turismul bulgar de la introducerea datelor statistice iar indicatori cum ar fi veniturile ...
România a avut cel mai ridicat deficit de cont curent din UE, în trimestrul al doilea din 2024 – date Eurostat
România a avut cel mai ridicat deficit de cont curent din UE, în trimestrul al doilea din 2024 – date Eurostat
Uniunea Europeană a înregistrat un excedent de cont curent de 130,4 miliarde de euro (2,9% din PIB) în trimestrul doi ...