Oficialii europeni, încrezători că Acordurile de Asociere parafate la Vilnius vor fi semnate în 2014
„Eforturile voastre, hotărârea, curajul şi voinţa politică ne-au adus aici, astăzi, pentru a iniţia cel mai cuprinzător acord negociat vreodată de Uniunea Europeană cu ţările partenere. Felicitări autorităţilor din Georgia şi din Republica Moldova şi celor din societatea civilă care au contribuit la susţinerea acestor eforturi”, a declarat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, potrivit unui comunicat oficial.
„Acest proces de negociere a confirmat încă o dată legăturile istorice ale Georgiei şi Republicii Moldova cu ţările din Uniunea Europeană. Împărtăşim aceeaşi cultură şi aceleaşi valori. Am încredere că împreună vom continua să promovăm democraţia şi respectul faţă de drepturile omului şi statul de drept”, a adăugat el.
Rompuy şi-a exprimat încrederea că acordurile vor fi semnat cât mai repede, posibil chiar anul viitor, după care va începe procesul de aplicare provizorie şi implementare deplină.
La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a subliniat că iniţierea Acordurilor de Asociere şi a celui corelat DCFTA (acordul privind crearea unei Zone de Liber Schimb Aprofundată şi Cuprinzătoare) cu Georgia şi R.Moldova marchează „începutul unei noi etape în relaţiile” cu UE.
Barroso a subliniat că aceste acorduri, a căror parafare a avut loc, vineri, la Vilnius, oferă un „un acces sporit la cea mai mare piaţă unică din lume şi vor aduce beneficii în termeni de creştere a schimburilor comerciale, investiţii şi creare de locuri de muncă”.
El a subliniat însă că aceste acorduri nu se referă doar la comerţ, ci şi la o cooperare sectorială. „Avem în vedere creşterea participării voastre la programele şi agenţiile Uniunii Europene şi să lucrăm cu voi mai mult în sectoare precum protecţia civilă, energie, mediu etc”, a explicat oficialul european.
El a oferit ca exemplu semnarea de către Georgia a Acordului Cadru de Participare la cooperarea din cadrul PSAC (Politica de Securitate şi Apărare Comună), care face posibilă participarea acesteia la operaţiunile legate de securitate şi propunerea CE de liberalizare a vizelor pentru R.Moldova.
Barroso s-a declarat hotărât ca aceste acorduri parafate vineri cu Georgia şi R.Moldova să fie semnate în timpul mandatului acestei Comisii, respectiv în 2014.