Oficialii Hidroelectrica și ai Ministerului Energiei au mers în Gorj ca să convingă autoritățile locale să dea autorizație de construcție pentru o hidrocentrală care este 90% gata
Cu prilejul evenimentului, la inițiativa secretarului de stat Marius Negru, au fost invitați la discuții reprezentanți ai autorităților locale implicate în re-emiterea autorizației de construire pentru amenajarea hidro-energetică Bumbești-Livezeni, scopul demersului fiind acela de a pune în acord părțile implicate și de a accelera procesul de autorizare. Au participat Cosmin Popescu, președinte Consiliul Județean Gorj, Alexandru Camui, arhitect șef Consiliul Județean Gorj, Marin Șerban, director al Administrației Parcului Național Defilul Jiului, Bogdan Lazie, director direcția avizări DRDP Timișoara, Gheorghe Enache, consilier Ministerul Energiei, Nica Alexandru și Lucian Raban – Rețele Banat.
“Hidroelectrica mulțumește tuturor celor implicați și, în mod deosebit, domnului Cosmin Popescu, președinte al Consiliul Județean Gorj, și domnului Marin Șerban, director al Administrației Parculuiui Național Defilul Jiului, pentru înțelegerea provocărilor cu care se confruntă proiectul, precum și pentru demersurile susținute în sensul sprijinirii finalizării lucrărilor realizate de Hidroelectrica”, mai arată compania.
“Reamintim că, în cazul proiectului AHE Bumbeşti – Livezeni, Curtea de Apel Bucureşti a admis în data de 14 decembrie 2017, recursul unor ONG-uri de mediu şi a anulat autorizaţiile de construire emise de consiliile judeţene din Hunedoara şi Gorj, decizia fiind definitivă, deși lucrările erau realizate deja în proporție de cca. 90%.
Punerea în funcțiune a amenajării este astăzi posibilă în condițiile declarării proiectului ca fiind de utilitate publică și interes național, printr-o Hotărâre de Guvern emisă în acest an. Finalizarea proiectului va asigura injectarea în SEN a unei cantități de energie electrică curată de circa 259 GWh/an, energie care va acoperi necesarul a peste 85.000 gospodarii și care va contribui la reducerea gazelor cu efect de seră cu peste 200.000 tone/an”, mai spune compania.
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România, cu o putere instalată de circa 6.400 MW în 188 de centrale hidro, la care se adaugă parcul eolian de la Crucea.