Recent, Banca Centrală Europeană a estimat că banca italiană Banca Monte dei Paschi di Siena SpA ar avea nevoie de un plan de salvare în valoare de 8,8 miliarde de euro, spre deosebire de cele cinci miliarde de euro considerate necesare până acum.
‘Am fost surprins să aflu această ştire din senin în ziua de Crăciun. Este important ca motivele care au stat la baza acestei evaluări să fie împărtăşite şi să existe un dialog deoarece trebuie să rezolvăm împreună această problemă’, a declarat Paolo Gentiloni într-o conferinţă de presă.
Comentariile premierului Paolo Gentiloni sunt similare cu cele exprimate separat de ministrul italian al Economiei, Pier Carlo Padoan, care a criticat şi el BCE pentru că nu a fost transparentă cu privire la modul cum a ajuns la cifra de 8,8 miliarde de euro. ‘Ar fi fost folositor, dacă nu amabil, să avem mai multe informaţii de la BCE cu privire la criteriile care au dus la această evaluare’, a declarat Pier Carlo Padoan. Potrivit acestuia, BCE a trimis o scrisoare de cinci rânduri Trezoreriei Italiene în care şi-a comunicat estimările sale privind necesarul de capital al Monte dei Paschi, scrisoare care nu a fost făcută publică.
Revizuirea necesităţilor de capital ale Banca Monte dei Paschi va majora substanţial costul suportat de Guvernul italian pentru salvarea băncii. Conform unor surse, Trezoreria italiană ar putea fi nevoită să injecteze aproximativ 6,5 miliarde de euro pentru salvarea Monte dei Paschi, ceea ce a dat naştere la îngrijorări potrivit cărora fondul de 20 de miliarde de euro pentru sprijinirea băncilor ar putea să nu aibă suficiente fonduri şi pentru alte instituţii bancare cu probleme.
Săptămâna trecută, Executivul italian a anunţat că va adopta un plan de salvare, a cărei sumă nu a fost însă precizată, pentru Banca Monte dei Paschi urmând ca la finalul operaţiunii Trezoreria italiană să devină principalul acţionar al băncii.
Guvernul de la Roma a dat asigurări că va acţiona în conformitate cu reglementările UE, ceea ce înseamnă că unii deţinători de bonduri Monte dei Paschi vor fi forţaţi să accepte pierderi, iar contribuabilii să nu fie nevoiţi să achite întreaga sumă necesară pentru salvarea Monte dei Paschi.
Un eventual faliment al Monte dei Paschi ar pune în pericol economiile a zeci de mii de italieni şi, de asemenea, ar avea repercusiuni asupra întregului sector bancar italian, care are credite neperformante de 360 de miliarde de euro, aproape o treime din totalul întregii zone euro.