Oficialii UE cer Marii Britanii să ancheteze posibila manipulare a ratelor de schimb valutar

Mai mulţi oficiali UE cer Marii Britanii să ancheteze posibila manipulare a ratelor de schimb valutar, după apariţia unor informaţii în presă potrivit cărora traderii au fixat timp de mai mult de 10 ani indicatorii de referinţă ai pieţelor valutare, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 13 iun. 2013, 09:16
Oficialii UE cer Marii Britanii să ancheteze posibila manipulare a ratelor de schimb valutar

„Trebuie să determine ce s-a întâmplat. Este supărător să primim noi veşti proaste. Este timpul să restaurăm reputaţia băncilor”, a declarat europarlamentarul Sharon Bowles, preşedintele comisiei pentru economie şi afaceri monetare şi membru al partidului Liberal Democrat din Marea Britanie.

Noua autoritate britanică pentru conduită în sectorul financiar, înfiinţată în aprilie pentru a supraveghea pieţele şi a ancheta infracţiunile financiare, investighează o potenţială manipulare a pieţei valutare, cu tranzacţii de 4.700 miliarde de dolari pe zi, a declarat pentru Bloomberg o sursă apropiată situaţiei.

Traderii de la unele dintre cele mai mari bănci ale lumii au manipulat timp de mai bine de 10 ani indicii valutari de referinţă WM/Reuters, au declarat pentru Bloomberg cinci actuali şi foşti dealeri care au cunoştinţă despre aceste practici.

Tensiunile dintre Londra şi Bruxelles privind supravegherea industriei financiare s-au intensificat anul trecut, după ce autorităţile britanice şi americane au sancţionat 3 bănci cu amenzi în valoare totală de 2,5 miliarde de dolari pentru manipularea indicelui LIBOR al dobânzilor de pe piaţa interbancară.

Comisia Europeană ia în calcul trasferarea responsabilităţii de supraveghere a LIBOR de la Londra către o agenţie a UE cu sediul la Paris.

Autorităţile europene de reglementare vor prezenta în această vară propuneri privind un cadru legislativ pentru indici precum Libor şi WM/Reuters, a declarat Chantal Hughes, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru servicii financiare, Michel Barnier.

Anul trecut, Comisia Europeană a propus criminalizarea manipulării indicilor financiari.

Dincolo de industria financiară, Uniunea Europeană anchetează manipularea preţurilor petrolului de către companiile raportoare către platforma Platts, care operează cei mai importanţi indicatori de referinţă în domeniu.

În Statele Unite, senatorul Carl Levin (democrat), preşedinte al subcomisiei permanente de investigaţii din Senat, a afirmat într-un raport prezentat miercuri că Departamentul Trezoreriei trebuie să renunţe la exceptarea contractelor swap şi forward de schimb valutar de la legea privind reglementarea mai dură a industriei financiare adoptată în 2010.

Autorităţile ar trebui să împiedice abuzurile de tipul manipulării preţurilor, a afirmat Levin.

Piaţa valutară, cea mai mare ramură a sistemului financiar, este în acelaşi timp unul dintre cele mai slab reglementate sectoare.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...