Oil Terminal îşi ipotechează rezervoarele. Urmează privatizarea forţată?
La ora 14 acţionarii Oil Terminal (simbol bursier OIL) vor decide dacă vor ipoteca un teren de peste 23.000 mp din Constanţa, situat în depozitul Nord de pe strada Caraiman nr.2, ca şi trei rezervoare metalice de câte 10.000 mc.
De asemenea este supusă aprobării constituirea de garanţie reală mobiliară asupra încasărilor prezente şi viitoare ale companiei, ca şi asupra soldurilor curente bancare.
Ministerul Economiei este acţionarul majoritar, cu peste 59% din acţiuni. Fondul Proprietatea mai are 8,45% din pachetul de 10% cu care a fost înzestrat de stat.
Oil Terminal a terminat anul trecut cu datorii totale de peste 30 de milioane de lei, adică mai mult de un sfert din cifra de afaceri. A obţinut un profit net de puţin peste un milion de lei.
Datoriile au scăzut cu mai puţin de 2 milioane în al primul trimestru din 2012, dar afacerile se vor împuţina dramatic ca urmare a pierderii celui mai preţios client, OMV Petrom.
Cea mai mare companie din România a preferat serviciile terminalului Rompetrol, profitând de pretextul grevei din martie de la Oil Terminal.
Ipotecarea rezervoarelor ar putea fi primul pas spre o privatizare forţată a Oil Terminal, dacă aceasta nu va reuşi să-şi reechilibreze finanţele, păstrându-şi singurul mare client care i-a mai rămas, Lukoil. Numai un cumpărător interesat de preluarea Companiei ar putea, eventual, cumpăra de la bancă, rezervoarele scoase la licitaţie.