Oil Terminal – Profitul net a crescut cu 23,2% în 2023, până la peste 14 milioane lei
Cifra de afaceri a companiei a crescut cu 15,6%, la 349,787 milioane lei, veniturile totale s-au majorat cu 15,2%, la 355,985 milioane lei, şi cheltuielile cu 14,8% la 339,425 milioane de lei, scrie Agerpres.
Activele totale au crescut cu 25,1%. Datoriile pe termen lung au înregistrat un avans de 42,11%, în principal ca urmare a utilizării sumei de 56,5 milioane lei (fără TVA) din creditul de investiţii contractat cu BCR în anul 2022 pentru construirea unui rezervor cu o capacitate de 55.000 metri cubi, situat în SP Sud, iar datoriile curente s-a majorat cu 11% în principal ca urmare a împrumuturilor pe termen lung – partea curentă, respectiv, creditul de investiţii menţionat anterior.
La 31 decembrie 2023 societatea nu înregistra datorii restante faţă de bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, bugetul local, instituţii financiar bancare, furnizori de investiţii, furnizori pentru prestări de servicii şi livrări de bunuri, salariaţi, alţi terţi.
Provizioanele au crescut cu 22,1% pe seama constituirii, în conformitate cu prevederile legale, a provizioanelor pentru litigii, provizioane pentru beneficiile angajaţilor reprezentând ajutoare acordate cu ocazia pensionării, provizioane în legătură cu contractul de mandat, provizioane pentru participarea salariaţilor la profitul anului 2023, precum şi alte ajustări şi deprecieri pentru pierdere de valoare (stocuri, creanţe).
Anul trecut, sursa de finanţare a investiţiilor bugetată în sumă totală de 93,956 milioane lei a fost realizată integral, iar cheltuielile de investiţii au fost realizate la nivelul surselor de finanţare, din care cheltuieli pentru investiţii în sumă de 87,743 milioane lei şi rambursări de rate aferente creditelor pentru investiţii în sumă de 6,213 milioane lei.
Oil Terminal este o societate comercială cu capital majoritar de stat, înscrisă la cota bursei, categoria I, la data de 30 ianuarie 1998.
Compania este situată în Portul Constanţa şi este cel mai mare terminal pentru import/export ţiţei, produse petroliere şi petrochimice la nivel naţional. Principalele servicii realizate sunt: primirea, depozitarea, condiţionarea şi expedierea ţiţeiului, păcurii, produselor petroliere, petrochimice şi chimice lichide pentru import, export şi tranzit; efectuarea de încercări fizico-chimice, pentru produsele derulate; efectuarea de încercări fizico-chimice pentru terţi, în laboratoarele proprii; efectuarea de reparaţii şi întreţineri pentru instalaţiile şi utilajele aflate în dotare.