Într-un raport publicat marţi, Oil World estimează că în acest an producţia de rapiţă în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene ar putea atinge nivelul record de 22,7 milioane tone, cu 300.000 de tone mai mare decât estima luna trecută. Dacă aceste estimări se vor confirma, recolta din acest an va fi mai mare cu 1,5 milioane tone mai mare decât cea realizată anul trecut graţie creşterii suprafeţelor cultivate, dar şi a îmbunătăţirii producţiei la hectar.
Oil World estimează că Germania, cel mai important cultivator de rapiţă din UE, ar putea recolta 5,9 milioane tone în acest an, faţă de 5,78 milioane tone anul trecut. Producţia Franţei ar putea fi mai mare cu 19% până la 5,22 milioane tone în timp ce producţia din Marea Britanie ar putea creşte cu 17% până la 2,5 milioane tone.
Cea mai mare creştere procentuală ar urma să se înregistreze însă în cazul României, unde producţia de un milion de tone estimată pentru acest an ar putea fi cu 52% mai mare decât cea realizată anul trecut.
‘Rapoartele preliminare privind recolta din acest an sunt foarte pozitive cu producţii semnificativ mai mari fiind aşteptate pentru majoritatea zonelor’, precizează Oil World.
La bursa Euronext de la Paris cotaţia futures pentru rapiţă a scăzut vinerea trecută până la 326,5 euro pe tonă, cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani. Scăderea cotaţiei la rapiţă este similară cu cea a preţurilor la porumb, boabe soia şi grâu pe piaţa din SUA, în condiţiile în care recoltele din emisfera nordică se dezvoltă în condiţii bune, ceea ce înseamnă că stocurile mondiale îşi vor reveni de la nivelurile scăzute din ultimii ani.