Oile româneşti revin în ţările arabe

Economica.net
12 10. 2014
riad_arabia_saudita_29707800

“Exportul de animale în ţări terţe nu a fost restricţionat de către ANSVSA, ci de către anumite state (Arabia Saudită, Iordania etc.). În această perioadă, ANSVSA negociază cu oficiali din mai multe ţări arabe demararea, în cel mai scurt timp, a exportului de carcase de ovine”, precizează ANSVSA.

Potrivit instituţiei, comerţul cu animale pe piaţa Uniunii Europene este permis, în condiţiile respectării reglementărilor specifice: animalele să nu prezinte semne de boală, destinaţia acestora este abatorizarea şi este obţinut acordul serviciilor veterinare din respectivul stat membru.

În România, în urma evoluţiei focarelor de ‘Boală a limbii albastre’ şi a localizării lor geografice, teritoriul ţării a fost împărţit în zone de control (20 km în jurul focarelor) restul fiind zone de protecţie.

Mişcarea animalelor în interiorul acestor zone este permisă, între zonele de control şi cele de protecţie, cu respectarea anumitor condiţii. Aceste măsuri vor fi menţinute până când se vor înregistra temperaturi medii de sub 10 grade Celsius, timp de 3 zile consecutiv, condiţii în care insectele hematofage care transmit boala devin inactive, subliniază autoritatea sanitară veterinară.

Primul caz de ‘Boala limbii albastre’ (Bluetongue) a fost diagnosticat, în România, în data de 22 august, în judeţul Buzău. Această boală este produsă de un virus care afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage şi nu prin contact direct între animale. Boala nu se transmite la om prin contactul direct cu animalul bolnav.

Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.
Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate.

Având în vedere evoluţia ‘Bolii limbii albastre’ pe teritoriul României şi restricţiile asupra mişcării impuse animalelor din speciile receptive, ANSVSA a dispus, în cadrul planului de măsuri pentru bluetongue, închiderea tuturor târgurilor de animale de pe teritoriul ţării, până în data de 5 octombrie 2014.

 

AGERPRES