Din cantitatea totală de grâu de circa 7 milioane de tone, în jur de 2,5 milioane este de o calitate foarte bună pentru panificaţie, potrivit estimărilor OIPA, două milioane de tone se apropie de optim, iar diferenţa este reprezentată de grâul furajer. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, România a obţinut anul trecut o producţie totală de 4,93 milioane de tone de grâu, triticale (n.r. – plante asemănătoare cu grâul) şi secară, iar numai grâul a reprezentat 4,78 milioane de tone.
Săptămâna trecută, preşedintele OIPA, Aurel Popescu, declara pentru AGERPRES că procesatorii nu vor fi nevoiţi să apeleze la importuri pentru asigurarea consumului intern, care se ridică la 3,3 milioane de tone. De asemenea, în ceea ce priveşte preţul grâului, şeful OIPA a subliniat că se află la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, fiind de 680 de lei pe tonă pentru grâul de panificaţie şi între 620 şi 650 de lei pe tonă pentru grâul furajer.
În ceea ce priveşte producţiile de porumb şi de floarea soarelui, OIPA prognozează un plus de 30-40 de procente pentru acest an, comparativ cu anul 2012, însă datele definitive se vor cunoaşte numai la finalul recoltării.
Potrivit datelor semidefinitive publicate în iulie de Institutul Naţional de Statistică (INS), producţia ramurii agricole a scăzut, anul trecut, cu 21,9% comparativ cu anul precedent, în condiţiile în care producţia vegetală s-a redus cu 30,6%, producţia animală cu 0,6%, iar producţia de servicii agricole cu 4,8%.
Valoarea producţiei ramurii agricole s-a cifrat la 64,25 miliarde lei (preţuri curente), din care 40,16 miliarde de lei a reprezentat valoarea producţiei vegetale, 23,55 miliarde de lei – producţia animală şi 52,5 milioane de lei – serviciile agricole.