Olaf Scholz se opune unei creșteri masive a bugetului Apărării, idee formulată de liderul verzilor Robert Habeck

Cancelarul social-democrat Olaf Scholz a criticat marţi o propunere de creştere a cheltuielilor de apărare de la 2% la 3,5% din Produsul Intern Brut (PIB), adică peste cerinţele NATO, formulată de vicecancelarul ecologist Robert Habeck în vederea alegerilor legislative din februarie, relatează AFP, transmite Agerpres.
AGERPRES - mar, 07 ian. 2025, 17:27
Olaf Scholz se opune unei creșteri masive a bugetului Apărării, idee formulată de liderul verzilor Robert Habeck

„Ideea mi se pare oarecum insuficient de matură”, a declarat actualul şef al guvernului într-un interviu acordat revistei Stern.

„Aproape că dublează din nou bugetul apărării, făcându-l să crească de la aproape 80 de miliarde de euro la 140 de miliarde de euro, fără a spune spre ce vor fi îndreptaţi aceşti bani şi de unde vor veni. Cine va plăti această creştere? Cetăţenii?”, a adăugat Olaf Scholz.

Într-un interviu acordat vineri Der Spiegel, Robert Habeck, candidatul Verzilor pentru funcţia de cancelar, a declarat că o creştere masivă a bugetului apărării este necesară pentru a preveni ameninţarea exercitată de Rusia.

„Trebuie să cheltuim aproape de două ori mai mult pentru apărarea noastră pentru ca Putin să nu îndrăznească să ne atace”, a afirmat actualul ministru al economiei şi climei, spunând că doreşte astfel „să împiedice noi războaie”.

Într-un gest de ruptură cu cultura lor pacifistă, Verzii germani sunt cei mai fervenţi susţinători ai livrărilor de arme către Kiev de la începutul războiului în Ucraina.

Statele membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) trebuie să aloce cel puţin 2% din PIB pentru apărarea lor, o regulă instituită în 2014 în siajul primului război ruso-ucrainean (în Donbas) şi a anexării Crimeei de către Moscova.

Potrivit NATO, 23 din cei 32 de membri ai Alianţei urmau să atingă sau să depăşească acest prag de 2% în 2024.

Este pentru prima dată cazul Germaniei, în timp ce Polonia este singura ţară care depăşeşte 4%, iar statele baltice se apropie sau depăşesc 3%.

După mai multe decenii de subfinanţare, Olaf Scholz a creat un fond special de 100 de miliarde de euro, la doar câteva zile după începerea războiului în Ucraina în februarie 2022, pentru a reînarma ţara şi a-i moderniza apărarea.

Dar experţii se îndoiesc că această anvelopă şi previziunile bugetare sunt suficiente pentru a menţine nivelul cheltuielilor germane pentru apărare la 2% din PIB.

Olaf Scholz refuză de asemenea să livreze Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune Taurus, lucru pe care îl justifică prin teama unei escaladări a tensiunilor cu Rusia şi se poziţionează în campania electorală ca un susţinător al reţinerii, în timp ce partidul său este în mod tradiţional înclinat spre dialog cu Moscova.

Te-ar mai putea interesa și
Câştiguri corporative sau presiune pe piață? Impactul propunerilor fiscale ale lui Trump
Câştiguri corporative sau presiune pe piață? Impactul propunerilor fiscale ale lui Trump
Disclaimer: Investițiile implică riscuri. Valoarea investițiilor dvs. poate crește sau scădea. Capitalul dumneavoastră este în pericol. Propunerile fiscale ale fostului si viitorului......
Premierul din Groenlanda pare panicat de intenția lui Trump, ca SUA să preia Groenlanda și a mers în vizită la regele Danemarcei
Premierul din Groenlanda pare panicat de intenția lui Trump, ca SUA să preia Groenlanda și a mers în vizită la regele ...
Liderul din Groenlanda, Mute Bourup Egede, se va întâlni miercuri cu regele danez la Copenhaga, după ce președintele ...
Renault evită pentru moment să cumpere credite de CO2 și acuză „slăbirea industriei” prin decizii ale politicienilor
Renault evită pentru moment să cumpere credite de CO2 și acuză „slăbirea industriei” prin decizii ale politicienilor
Grupul auto francez Renault, din care face parte și Dacia, își dorește să respecte normele europene cu privire la emisiile ...
Ministerul Energiei despre vânzarea de gaze din Marea Neagră către Germania, din 2027: “Este un pas firesc”. Burduja cere Petrom să renunțe la procesul internațional cu statul
Ministerul Energiei despre vânzarea de gaze din Marea Neagră către Germania, din 2027: “Este un pas firesc”. Burduja ...
Ministerul Energiei a transmis că tranzacția prin care OMV a vândut deja către firma germană Uniper 1,4 miliarde de ...