Un consiliu de miniştri excepţional este prevăzut pentru ora locală 16,00 (14,00 GMT) pentru a discuta despre ”o eventuală participare la lupta internaţională împotriva Statului Islamic”, a anunţat guvernul într-un comunicat.
Potrivit cotidianului de centru-stânga Volkskrant, este vorba de patru avioane. Agenţia olandeză de presă ANP indica la rândul său că n-a fost încă decis numărul aparatelor, scrie Agerpres.
Avioanele F-16 vor putea acţiona în Irak, dar nu este încă sigur dacă guvernul olandez va autoriza bombardamente în Siria, precizează Volkskrant, citând surse apropiate dosarului.
Săptămâna trecută, premierul olandez, Mark Rutte, explica faptul că nu există o problemă legală pentru Olanda dacă bombardează poziţii ale grupului Statului Islamic în Siria fără mandat ONU.
Irakul a cerut la rândul său intervenţia coaliţiei conduse de SUA, care au întreprins din nou miercuri dimineaţa lovituri aeriene asupra poziţiilor Statului Islamic.
Grupul Statul Islamic, etichetat drept terorist de către SUA şi ONU, controlează vaste regiuni din Siria şi Irak unde a proclamat un califat şi a decapitat doi jurnalişti americani şi un muncitor britanic din domeniul umanitar.
Operaţiunea militară americană împotriva Statului Islamic este susţinută de cinci naţiuni ”partenere” arabe: Iordania, Bahrein, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, potrivit Washingtonului. Cu excepţia Qatarului, ţările arabe respective şi-au confirmat participarea la raiduri.
Franţa a trimis săptămâna trecută avioane Rafale pentru bombardamente în Irak.
În Marea Britanie, premierul David Cameron se pregăteşte să convoace parlamentul în sesiune extraordinară vineri, pentru a dezbate participarea ţării la lovituri aeriene, potrivit media