Olanda este în aceeaşi situaţie ca Spania şi Italia din punct de vedere fiscal – CPB

Olanda este în aceeaşi situaţie ca Spania şi Italia din punct de vedere fiscal şi are nevoie de scăderea cheltuielilor publice şi reforme structurale pentru a revigora economia şi a întări încrederea investitorilor, potrivit unui grup de economişti care consiliază guvernul olandez
Economica.net - mar, 20 mart. 2012, 12:09
Olanda este în aceeaşi situaţie ca Spania şi Italia din punct de vedere fiscal - CPB

Estimările înaintate de think tank-ul CPB sunt luate în calcul de guvernul de la Amsterdam în stabilirea politicilor fiscale.

Economiştii anticipează, într-un raport prezentat marţi, că deficitele bugetare în creştere anticipate pentru acest an şi pentru 2013 subliniază că statul trebuie să „prezinte pieţelor” măsuri credibile.

Olanda se numără printre cele patru state din zona euro care au reuşit să-şi menţină ratingurile de credit la nivelul maxim triplu A de la toate cele trei mari agenţii de evaluare financiară.

Alături de Germania, Olanda este unul dintre cei mai duri critici ai nereuşitelor marcate de statele din sudul zonei euro în privinţa atingerii ţintelor de reducere a deficitelor bugetare.

Economiştii CPB susţin că Olanda a ajuns într-o situaţie asemănătoare cu cea a ţărilor de la periferia zonei euro, fiind nevoită să impună măsuri de austeritate în paralel cu politici de stimulare a creşterii economice.

„Olanda se confruntă cu aceleaşi probleme ca Italia şi Spania. Tăierile sunt necesare în egală măsură în aceste ţări pentru a readuce sub control balanţa bugetului de stat, iar simultan trebuie implementate reforme care să garanteze creşterea economică”, se spune în raport.

CPB estimează un deficit bugetar de 4,6% din PIB pentru Olanda în 2012 şi 2013, în absenţa unor măsuri de reducere a cheltuielilor.

Grupul recomandă, ca exemple de măsuri care ar stimula creşterea economică, ridicarea vârstei minime de pensionare, limitarea unor returnări fiscale pe plăţile aferente dobânzilor la credite ipotecare şi reducerea transferurilor sociale din zona şomajului şi disponibilizărilor.

Olanda a avut în anul 2010 un deficit bugetar de 5,1% din PIB pe metodologia ESA 95, faţă de 5,6% din PIB în 2009, după un excedent de 0,5% din PIB în 2008.

Potrivit estimărilor guvernului de la Amsterdam, deficitul bugetar va fi de 4,5% din PIB în acest an şi în 2013, depăşind pragul UE de 3% din PIB timp de cinci ani consecutivi, după ce economia olandeză a intrat în recesiune în a doua parte a lui 2011 pentru cea de-a doua oară în trei ani.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...