Olanda: Jurământul de onestitate devine obligatoriu pentru bancheri
Jurământul, primul de acest gen în Europa, a devenit obligatoriu pentru membrii consiliilor de administraţie ale băncilor olandeze luna trecută, când guvernul a încercat să ţină în frâu o industrie cu active de patru ori mai mari decât economia ţării.
În principal, comportamentul lipsit de etică al bancherilor din întreaga lume a contribuit la declanşarea crizei financiare mondiale, în 2008, ceea ce a condus la cheltuieli de miliarde, în detrimentul contribuabililor.
Într-o încercare de a face apel la cinstea finanţiştilor, guvernul Olandei şi-a adus aminte de jurământul lui Hipocrate, care împreună cu alte reguli a fost utilizat în elaborarea Codului de Onoare al bancherului olandez.
Codul revizuit va fi finalizat în câteva luni, iar sancţiunile disciplinare vor fi aplicate de la începutul anului viitor, a indicat preşedintele Asociaţiei Băncilor Olandeze, Chris Buijink.
Pentru identificarea infractorilor în băncile olandeze vor fi create comisii disciplinare şi tribunale după modelul deja existent pentru brokeri şi consilierii de investiţii.
Olanda a impus bancherilor coduri stricte de conduită după ce a cheltuit mai mult de 95 de miliarde de euro (128 miliarde dolari), în capital şi garanţii, în ultimii şase ani, pentru a salva sectorul bancar.
Potrivit statisticilor, industria financiară rămâne cea mai nesigură din lume, majoritatea oamenilor obişnuiţi neavând încredere în angajaţii acesteia. Doar 33% din populaţia lumii – şi doar 13% dintre olandezi – evaluează activitatea bancherilor ca ‘excelentă’. Credibilitatea finanţiştilor trebuie restabilită, consideră experţii.
O promisiune similară cu jurământul olandez este făcută de bancherii din Australia, însă doar în mod voluntar. În Marea Britanie, cele mai mari cinci instituţii financiare în 2013 l-au numit pe fostul director al Confederaţiei patronilor din industrie din Marea Britanie responsabil pentru dezvoltarea de noi standarde etice. Acesta ar trebui să îşi finalizeze codul de etică până în martie 2014.