Potrivit planului analizat, viteza maximă va fi redusă la 100 de kilometri pe oră în timpul zilei, a informat Guvernul olandez, care încearcă de asemenea să îi încurajeze pe fermieri să crească mai puţini porci, tot în ideea de a reduce emisiile de azot. Şoferii vor putea în continuare să ruleze pe unele drumuri cu viteze mai mari între orele 7 p.m. şi 6 a.m.
În luna mai, cel mai important tribunal administrativ din Olanda a invalidat modul în care autorizaţiile pentru proiectele de construcţii din apropiere de zonele naturale ţineau seama de depozitele de azot, apreciind că acest sistem încalcă normele europene. În replică, atât fermierii, cât şi angajaţii din construcţii au organizat proteste pe străzile din Haga pentru a cere parlamentarilor măsuri care să îi protejeze de decizia tribunalului.
Agricultura este cel mai mare contributor la emisiile de azot în Olanda, iar fermierii sunt îngrijoraţi de impactul măsurilor guvernului asupra modului lor de viaţă.
Guvernul olandez a decis să extindă un program de subvenţii destinat stimulării fermierilor să înceteze să mai crească porci, majorând bugetul alocat pentru acest program cu 60 de milioane de euro până la 180 milioane euro. De asemenea, Guvernul a propus o reducere a conţinutului de proteine din furajele animalelor, în ideea de a diminua emisiile de amoniac din bălegar.
„Trebuie să luăm măsuri, pentru că nimeni nu vrea ca Olanda să fie paralizată, în timp ce există o nevoie mare pentru noi drumuri şi case”, a declarat premierul Mark Rutte.
Potrivit Guvernului, pachetul de măsuri vizează anul viitor un număr de autorizaţii de construcţii pentru aproximativ 75.000 de case şi proiecte de infrastructură. În cadrul acestor măsuri, guvernul olandez prevede o lege de urgenţă care „garantează că marile proiecte în domeniul protecţiei costiere, apelor şi siguranţei rutiere pot continua”.