Olanda: Vodafone vinde operaţiunile de telefonie fixă către T-Mobile, divizie a Deutsche Telekom
Grupul britanic Vodafone, prezent şi pe piaţa din România, este al doilea mare operator de telefonie mobilă din lume.
Vânzarea operaţiunilor a fost realizată deoarece firma britanică vrea să obţină aprobarea autorităţilor de reglementare din UE pentru fuziunea dintre operaţiunile olandeze ale Vodafone cu cele ale subsidiarei operatorului de cablu Liberty Global din Olanda, Ziggo.
Cele două companii au acceptat în februarie să-şi combine operaţiunile din Olanda pentru a concura mai bine cu liderul de piaţă KPN, fosta companie de telecomunicaţii a statului olandez.
Vodafone şi Liberty Global vor crea o societate mixtă care va oferi clienţilor olandezi un pachet mai competitiv, de televiziune, Internet şi telefonie mobilă.
Vodafone va plăti un miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) în numerar firmei conduse de John Malone pentru a egaliza participaţiile lor în societatea mixtă, care va fi a doua mare companie de telefonie mobilă din Olanda.
Tranzacţia este pozitivă pentru ambele companii dar cel mai mult va avea de câştigat Liberty, susţin analiştii de la Citi Bank. Liberty Global deţine Ziggo, cel mai mare operator de cablu din Olanda, în timp ce Vodafone este pe locul doi pe piaţa telefoniei mobile.
În septembrie 2015, Vodafone anunţa că a încheiat discuţiile cu Liberty Global referitoare la posibilitatea unui schimb de active.
Vodafone şi Liberty Global nu au precizat ce active ar fi putut fi schimbate, dar analiştii susţin că operatorul de telefonie ar putea fi interesat de subsidiara Liberty din Marea Britanie, Virgin Media, în timp ce principala atracţie pentru Liberty ar fi compania de cablu Vodafone din Germania.
O serie de acţionari importanţi de la Vodafone s-au declarat deschişi la ideea unei fuziuni cu Liberty, cel mai mare operator european de cablu, în condiţiile în care piaţa de telecomunicaţii se îndreaptă spre o integrare a furnizorilor de servicii mobile cu cei de servicii broadband.
Cu 446 de milioane de clienţi la serviciile de telefonie mobile în întreaga lume, Vodafone a pierdut teren în faţa rivalilor, care au reacţionat mai rapid la tendinţa consumatorilor de a prefera ofertele ‘quad-play’, Internet în bandă largă, televiziune, telefonie fixă şi mobilă într-un singur pachet.
Pentru a recupera o parte din decalaj, Vodafone a preluat în ultima perioadă mai mulţi operatori de cablu în Spania, Germania şi Marea Britanie.
Deutsche Telekom controlează 40% din acţiunile Hellenic Telecommunications Organization (OTE), care, la rândul său, deţine 54,01% din Telekom România. La jumătatea lunii august 2014, Romtelecom şi Cosmote România au anunţat că vor fi reprezentate comercial prin intermediul brandului Telekom România, iar produsele şi serviciile vor fi oferite sub brandul ‘T’