Olguța Vasilescu, despre criza forței de muncă: Nu sunt de acord să acceptăm persoane din Africa sau Asia

27 11. 2017
olguta_vasilescu2_09315200

„Sunt companii care ne cer să deschidem granițele pentru cei din Republica Moldova, Ucraina, chiar am auzit de 3.000 de lucrătiori din Sri Lanka. Am primit solicitări din partea unor primari de pe graniţa României, care ne solicită să deschidem granițele pentru straini. Aș vrea sa vă spun unele lucruri: în momentul în care iei un lucrător din afara UE, va trebui să-l plătești cu salariul mediu pe economie, nu cu 1.450 de lei cât este la ora actuală salariul minim, ci cu peste 3.000 de lei, cât este salariul mediu„, a declarat ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, la un forum pe tema crizei forței de muncă, organizată de Intact Media.

Aceasta a mai precizat că a pus la dispoziție măsuri menite a stimula creșterea numărului de angajați în domeniile care se confruntă cu lipsă de persona, precum prima chirie sau existenta fondurilor europene disponibile pentru ucenicie și stagii de pregătire.

Nu sunt de acord ca atât timp cât avem 3 milioane de români în afara granițelor, și în condițiile în care au început sa crească salariile. La nivelul lunii septembrie, salariile au crescut cu 14% față de anul trecut. Așadar, nu știu de ce ar trebui să acceptăm persoane din Africa sau Asia, care să vină sa lucreze in Romania când avem foarte multe măsuri la dispoziţie si acest guvern este deschis la orice alte măsuri”, a mai declarat ministrul Muncii.

Cristian Erbașu, președintele Federației Patronatelor din Construcții, i-a răspuns ministrului și explică de ce firmele din mediul privat sunt reticente în a atrage fonduri europene.

„Mulți au avut de suferit ulterior în perioada de monitorizare, sunt foarte multe procese și foarte mulți au fost nevoiți in urma unor simple hartii care au lipsit, sa dea banii inapoi, cu penalităţi. E evident că nu toţi sunt super specializaţi în accesarea de fonduri UE, nu toţi au apelat la consultanţă, care cei care au plătit, consultanţă nu a raspuns cu absolut nimic când au fost aceste corecţii’, spune Cristian Erbașu. 

Constructorul a mai adăugat că nu doar criza forței de muncă este o problemă în sectorul construcțiilor, ci și nivelul de investiții în infrastructură, redus cu 50% față de 2015. „Construcții nu înseamnă doar clădiri, case și birouri. Construcțiile sunt în proporție de peste 70% lucrări de infrastructură, de orice fel. În condițiile unei astfel de fluctuații, a lipsei de predictibilitate, este extrem de greu să te organizezi la nivel de companei”, a mai adăugat  Erbașu.

Cât despre folosirea programului Prima Chirie, adică susținerea statului cu 75% din valoarea chiriei pentru muncitorii care își găsesc un loc de muncă la mai mult de 50 de km de domiciliu, dar și despre utilizarea fondurilor europene, Erbașu spune că aceste două variante vor fi folosite de-acum mai intens, iar efectele vor fi văzute în 2019.