„Creşterile din învăţământ sunt de la data de 1 martie, nu sunt în luna februarie. Au fost în luna februarie (creşteri – n.r.) cu aproximativ 4% pe net. Sigur că în februarie nu au fost alte creşteri, dar în luna martie este o creştere de 20% în învăţământ şi sănătate, unde se creşte direct pe grila din 2022. Dacă mă întrebaţi unde au fost scăderi în luna februarie faţă de luna ianuarie, mai precis în sănătate şi în sectorul de asistenţă socială, vreau să vă spun că e normal să se întâmple acest lucru, dat fiind faptul că în luna ianuarie au fost 11 zile nelucrătoare, mai precis cele opt zile de weekend, şi zilele de 1, 2 şi 24 ianuarie, iar în luna februarie au fost doar opt zile nelucrătoare”, a spus Olguţa Vasilescu.
Ministrul Muncii a spus că salariile încasate vor fi mai mici şi în luna mai, atunci când vor fi virate salariile din luna aprilie, scrie News.ro.
“Aşa cum bine ştiţi, zilele nelucrătoare în sănătate şi în asistenţă socială se plătesc altfel, pentru că acolo este spor de până la 100%. Este logic că fiind mai multe zile nelucrătoare care se plătesc cu spor de până la 100% în luna ianuarie, să fie mai mari creşterile în ianuarie decât în februarie. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în mai”, a mai explicat Vasilescu.
Câştigul salarial mediu net a crescut în februarie cu 11,2%, la 2.487 lei, faţă de luna februarie a anului trecut, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică (INS).
”În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+1,1%), respectiv în administraţie publică (+0,6%). Câştigul salarial mediu net a scăzut în sănătate şi asistenţă socială (-2,1%) comparativ cu luna precedentă”, se arată în comunicat.