‘Sunt foarte multe cifre la INS care nu bat cu ceea ce avem noi în minister. Ei lucrează după metoda Eurostat, prin sondaj, noi lucrăm cu cifre foarte exacte. De exemplu, azi şomajul este sub 4%, este 3,91%. INS spune că este peste 4%. Am văzut şi luni în care îl dădea la 5,1%. INS calculează după metoda sondajului, noi calculăm după cifrele exacte’, a explicat Olguţa Vasilescu.
Aceasta a precizat însă că cifrele publicate miercuri de INS referitoare la salariile din februarie sunt corecte, doar că ar fi trebuit să existe şi o notă care să explice motivul scăderii câştigului salarial în sistemul sanitar.
‘Am avut o discuţie azi cu angajaţii mei din minister, care au contactat INS. În primul rând că noi avem foarte multe date care nu bat niciodată cu cele ale INS. Aici nu este cazul. Aici explicaţia este foarte logică. În ianuarie s-au făcut angajări în sistemul de sănătate de circa 4.000 persoane. Sunt debutanţii, cu salarii mici faţă de ce e în plată. Colegii mei din minister au vorbit cu INS ca să explice, să dea cauzele. Nu ştiu de ce n-a făcut-o INS, pentru că ar fi trebuit să dea o notiţă. Dacă tot dă de la lună la lună să şi explice toate aceste lucruri. Ei ne spun aşa: mai puţine gărzi şi ore lucrate în zilele de sărbătoare, în zilele lucrătoare şi zilele nelucrătoare în luna februarie; mai multe gărzi în ianuarie; angajări de personal cu salarii mai mici care influenţează nivelul câştigului salarial mediu: angajări de personal cu norme parţiale; sumele brute mai mici cauzate de numărul mai mic de ore lucrate de salariaţi în zilele de sărbători legale: pentru diviziunea 88 plăţile nu se fac cu regularitate lunar putând exista luni în care plăţile se fac cumulat şi pentru lunile restante. Este explicaţia pe care ne-o dă INS’, a precizat ministrul Muncii.
INS a anunţat miercuri că în februarie câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.487 de lei, în creştere uşoară faţă de luna precedentă, cu 3 lei sau 0,1%. Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.128 lei.
Comparativ cu luna februarie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,2%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 106,2%.
În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+1,1%) şi în administraţie publică (+0,6%). Câştigul salarial mediu net a scăzut în sănătate şi asistenţă socială (-2,1%) comparativ cu luna precedentă.
Ministerul Muncii a explicat, printr-un comunicat de presă, că în sănătate şi asistenţă socială, în luna februarie, numărul zilelor nelucrătoare (opt) a fost mai mic decât în luna ianuarie (11).
‘Singura excepţie, şi anume aceea din domeniul sanitar (‘Câştigul salarial mediu net a scăzut în sănătate şi asistenţă socială, -2,1%, comparativ cu luna precedentă’) se explică prin faptul că, în luna februarie, numărul zilelor nelucrătoare (opt) a fost mai mic decât în luna ianuarie (11). Menţionăm că, în sănătate şi asistenţă socială, zilele nelucrătoare, care se acoperă prin gărzi şi asigurarea continuităţii, se plătesc cu un spor de până la 100% din salariul de bază. Astfel, în luna ianuarie au fost libere prin lege zilele de 1, 2 şi 24 ianuarie, cărora li se adaugă opt zile de week-end, faţă de februarie, când au fost libere doar cele opt zile de week-end’, a precizat Ministerul Muncii.