Oligarhii ruşi îşi vând afacerile cu aur din România. Au venit kazahii

Polyus Gold, cel mai mare producător de aur din Rusia, a vândut operaţiunile din România unui holding kazah.
Economica.net - vin, 20 apr. 2012, 10:44
Oligarhii ruşi îşi vând afacerile cu aur din România. Au venit kazahii

Valoarea tranzacţiei este de 20 de milioane de dolari. În schimbul acesti sume, compania rusă a vândut cele două firme pe care le deţinea în România, Romaltyn Mining SRL şi Romaltyn Exploration SRL. Cumpărătorul este un holding metalurgic din Kazahstan, SAT&Company, potrivit presei ruse. Compania kazahă, listată la bursa de la Almatî, este controlată de omul de afaceri Kenes Rakişev, ginerele primarului din Astana, Imangali Tasmagambetov, un apropiat al preşedintelui Nursultan Nazarbaiev.

Tranzacţia ar trebui să fie finalizată în trimestrul al doilea al acestui an.

Romaltyn are licenţă pentru trei zacaminte auro-argintifere din Maramureş şi pentru unul în judeţul Satu Mare. În plus, compania deţine şi unităţi de procesare a minereului aurifer, moştenite de la fosta Aurul Baia Mare, ulterior Transgold. Transgold a intrat în atenţia opiniei publice în anul 2000, după un accident ecologic de proporţii. Atunci 100.000 de metri cubi de ape reziduale poluate cu cianuri au ajuns în Tisa şi, ulterior, în Dunăre. 

Acum doi ani, compania a anunţat că se pregăteşte de reluarea activităţii de procesare a minereului aurifer, după investiţii de mediu, dar potrivit presei ruse, activitatea este în continuare oprită. Procesarea se face tot cu cianuri.

Polyus Gold este deţinută de cunoscutul om de afaceri rus Mihail Prokhorov. Acesta are o avere de 18 miliarde de dolari şi a candidat împotriva lui Vladimir Putin la ultimele alegeri prezidenţiale din Rusia. 

Polyus Gold a avut în primul trimestru al acestui an vânzări de 587 milioane de dolari, în urcare cu 52% faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului treut, datorită aprecierii cotaţiilor aurului, dar şi creşterii producţiei.

Polyus are o valoare de piaţă de aproximativ 9,6 miliarde de dolari, potrivit datelor Reuters, şi deţine rezerve potenţiale importante de aur în estul îndepărtat al Rusiei.

Grupul a vândut în primul trimestru 345.000 de uncii de aur (aproximativ 10,7 tone), în creştere cu 24%, la un preţ mediu de 1.702 dolari pe uncie, în urcare cu 23%.

Te-ar mai putea interesa și
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7,4% în primul trimestru din 2025; importurile s-au majorat cu 28,5% – INS
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7,4% în primul trimestru din 2025; importurile s-au majorat cu 28,5% – ...
România a produs, în primele trei luni din 2025, o cantitate de ţiţei de 631.700 tone echivalent petrol (tep), cu 50.300 tep mai mică (-7,4%) faţă de cea din perioada similară a anului......
Prima țară în care s-a terminat de votat. Nicușor Dan ar fi câștigat cu 88%
Prima țară în care s-a terminat de votat. Nicușor Dan ar fi câștigat cu 88%
Prima secție de vot din Diaspora s-a închis, iar conform numărătorii anunțate de președintelui interimar al USR, Dominic ...
Cod de viitură emis pentru râuri din 12 județe
Cod de viitură emis pentru râuri din 12 județe
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de inundaţii, ...
Poliția s-a sesizat: de ce au votat cei din Republica Moldova în Constanța
Poliția s-a sesizat: de ce au votat cei din Republica Moldova în Constanța
Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa a făcut verificări după ce în spaţiul public au apărut informaţii ...