‘Certificatele verzi şi taxele de cogenerare ne-au pus pe genunchi şi nu putem sta pasivi faţă de pierderea locurilor de muncă. Săptămâna viitoare vom organiza proteste, la Slatina, la Bucureşti, unde va fi nevoie. Se preconizează diminuări de drepturi salariale, reduceri de capacităţi de producţie, reduceri de personal şi problema este că şi în condiţiile în care ar fi luate aceste măsuri problemele tot nu s-ar rezolva deoarece costurile cu aceste certificate verzi sunt mult mai mari decât economia ce ar fi făcută prin reduceri de salarii’, a spus Constantin Popescu.
Sindicalistul a menţionat că începând de anul trecut sindicatele din cadrul Alro Slatina au depus numeroase memorii la autorităţile locale şi centrale pentru a avertiza asupra faptului că industria mare consumatoare de energie va fi grav afectată de preţul şi numărul certificatelor verzi. Popescu a menţionat că singurele soluţii pentru salvarea industriei metalurgice sunt în prezent legate de certificatele verzi, în scăderii numărului şi preţului acestora deoarece patronatele din industrie au redus cât a fost posibil celelalte costuri.
‘Am depus memorii la Guvern, la primul-ministru, la Parlament, la Preşedinţie, încă mai aşteptăm soluţii, să ia măsuri pentru salvarea economiei. Toate sindicatele din Alro sunt de acord cu protestele pentru că toţi suntem afectaţi. A scăzut preţul certificatelor verzi, dar a crescut foarte mult numărul lor. Nici patronatul nu mai are de unde să suporte costurile cu certificatele verzi, bursa este foarte jos. Ce să avem cu patronatul, deciziile lor de până acum nu au fost proaste, dar credem că sunt în situaţia de a nu mai şti ce să facă. Sunt mai multe planuri de acţiune, dar nici patronatul nu mai ştie ce să facă, bursa e jos, certificatele verzi ne-au rupt picioarele’, a adăugat Popescu.
Liderul sindical a subliniat că protestele nu vor afecta activitatea companiei producătoare de aluminiu, salariaţii urmând să meargă la serviciu în mod normal şi să protesteze numai cei care sunt în orele din afara programului de serviciu. ‘Vom asigura turele şi cei care nu vor fi la lucru vor fi la proteste, pentru că nu dorim să afectăm activitatea. Am discutat şi cu cei de la Galaţi (n.r. ArcelorMittal), care de asemenea sunt afectaţi de povara certificatelor verzi, probabil că ni se vor alătura la proteste. Suntem convinşi că vom fi sprijiniţi şi de comunitatea din Slatina şi din judeţul Olt pentru că sunt mii de familii care depind de salariile şi locurile de muncă de la Alro’, a mai declarat Constantin Popescu.
Acesta a precizat că deocamdată sindicatele nu au stabilit calendarul protestelor, însă el va fi definitivat până la sfârşitul săptămânii în curs.
Anul trecut, pentru reducerea cheltuielilor, toţi angajaţii Alro Slatina au avut câte o zi de concediu fără plată, timp de trei luni, în perioada mai-iunie. Sindicaliştii de la Alro susţinuţi şi de alte sindicate de pe platforma industrială Slatina, au organizat anul trecut şi o acţiune de protest pentru a avertiza asupra implicaţiilor negative ale sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.
Alro Slatina, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, a înregistrat în 2013 o pierdere netă ajustată preliminară de 78 milioane de lei, în comparaţie cu un profit net ajustat de 123 milioane de lei în 2012, potrivit unui comunicat al companiei transmis Bursei de Valori Bucureşti /BVB/. Cifra de afaceri în 2013 a fost de 2,02 miliarde de lei, faţă de 2,3 miliarde de lei în 2012. În 2013, costurile totale cu energia au fost de 814 milioane de lei, din care 191 milioane de lei reprezintă costurile cu certificatele verzi şi taxa de cogenerare.